Slovenska dizajnerica, japanska inspiracija

 

oblikovalka vita ivicic1

 

Vita Ivičič je mlada Belokranjka, koja se nakon studija u Londonu vratila i u rodnoj kući uredila studio. U njemu miriše po posušenom cvijeću, po japanskoj svili i po lanu. Njeno zanimanje je razvijanje tkanine u obliku pletiva.

“Ovo je sve od lana, to su pleteni uzorci, što ih razvijam. To bi se u budućnosti moglo staviti u proizvodnju, kako bi odjeća bila napravljena od tog materijala”, govori dok plete materijal od japanske svile koji opisuje: “To su ostaci one fine svile što je Japanci proizvode pa mi to preko prijateljice šalju s jedne farme u Japanu.”

Tijekom studija počela je stvarati pomoću cvijeća. VITA IVIČIČ povjerava: “Dok sam bila u Londonu, nedostajali su mi vrtovi i polja i bilo mi je prilično teško kada sam morala plaćati sve te stručke, a znala sam da toga imamo puno u Sloveniji. Naberem ih, stisnem da dobijem pigment, zatim ih skeniram, obradim na računalu. To nije marama koja se jeftino kupuje u dućanu, nekoliko puta nosi i odbacuje. Ne volim brzu modu, masovnu produkciju, iskorištavanje radnika i onečišćavanje prirode.”

Proizvodnja i obrada tkanina belokranjska je tradicija. Na suvremeni način je njeguje kreatorica koja je tek na početku svog dizajnerskog puta.