Park vojne povijesti Pivka

 

PARK VOJASKE ZGODOVINE4

 

Danas sjedokosi djed sjeća se proljeća 1945., kada je kao dijete od 4 godine promatrao strmoglavi pad američkog zrakoplova. “Otac mi je pokazao avion koji je letio i iz koga je dimilo, tada su iz njega počeli iskakati padobranci i on je odmah vidio kuda će približno padati ta skupina, pa smo trčali selom prema gore”, kaže FRANC FATUR.

Prema pričanju petoricu američkih vojnika uhvatili su Nijemci, a jednog su mještani sakrili na svom gospodarstvu i ranjenog ga prevezli u partizansku bolnicu. Na otvorenje izložbe pod naslovom “Do pakla i nazad” došao je i predsjednik slovenske vlade dr. Miro Cerar, te istaknuo: “Naši ljudi –mještani, partizani – pokazali su tada izuzetnu hrabrost kad su riskirajući vlastiti život spašavali američke, britanske pilote.”

Većinom se radilo o bombarderima, koji su se vraćali sa njemačkih bojišta i zbog oštećenja se strmoglavili nad slovenskim područjem. Umirovljeni general Američkih zračnih snaga FRANK GORENC sjeća se: “Ako nije sve išlo po planovima, morao si se spasiti kako si umio i znao. Američki piloti uvijek su se pouzdavali u slovenski zračni prostor, jer su znali da će se tamo moći spasiti. ”

Na slovenski teritorij tijekom drugog svjetskog rata pala su 142 američka zrakoplova, no od njih je malo ostalo. Eksponati za izložbu prikupljani su po cijeloj Sloveniji. JANKO BOŠTJANČIĆ iz vojnog muzeja Pivka podsjeća: “Koristilo se praktički sve. Uzimali su sav aluminij, željezo, padobrane, čak iz padobranske užadi su uzmali niti za šivanje rana u partizanskim bolnicama.”

Izložba je će od sada biti dio stalne zbirke Parka vojne povijesti.