Antal Sprok, kipar namještaja

 

 

Sprok20a

 

Antal Sprok rođen je u mađarskom seocetu Nađmagoč. U djetinjstvu je često dane provodio u parku kod obližnjeg dvorca, gdje je trčao oko stoljetnog drveća i susretao mnoge životinje. Tu je od početka našao nadahnuće za sve važne korake u životu. Stari učitelj naučio ga je risati pa je već u mladim danima imao izložbu. Prvi posao inženjera dobio je u golemoj tvornici pokućstva, no ubrzo je shvatio da to nije za njega i otvorio vlastitu radionicu. Preselivši se u Budimpeštu, u suradnji s prijateljem iz školskih dana, podignuo je brvnaru i tu počeo izrađivati originalne primjerke dizajnerskog drvenog pokućstva po narudžbi. Motivi su bili raznovrsni: figure ljudi i životinja iz vlastitog okruženja ili mašte, vile i vilenjaci iz bajki, groteskni likovi iz mitologije… I uvijek upravo organski uklopljeni u konvencionalne oblike stolova, stolaca, polica, ladica…

Godine 1998. izradio je prvu takvu uporabnu skulpturu i predstavio je na izložbi namještaja u Kelnu, kao prvi istočnoeuropski umjetnik u Paviljonu avangarde. Zatim su mu se radovi našli na 60-ak izložbi u Mađarskoj i inozemstvu. Postao je priznati umjetnik koji radi s drvom.

Trideset godina poslije susrećemo ga u radnom i životnom prostoru punom kiparenog namještaja, pratimo pri povratku u čarobni park rodnog mjesta, slušamo kako s oduševljenjem govori o svojem djelu, kojemu se mogao potpuno posvetiti zahvaljujući sretnom susretu s njemačkim mecenom.

U travnju 2016. proslavio je 60-ti rođendan – dakako prigodnom izložbom.

 

Autorica: Zsuzsa Sàri

Snimatelj: Lacló Szögi