Kunstforum za Spoerrijeve slikovne zamke

 

Daniel Spoerri je švicarski, ili bolje reći, međunarodni umjetnik, posebno poznat po izumu koji se danas vodi pod obuhvatnim nazivom Eat Art – trodimenzionalni postavljeni stolovi sa svim priborom i hranom prkose gravitaciji. Te “slike zamke” (francuski tableaux pièges) zamrzavaju ostatke hrane u inače najbeznačajnijem trenutku poslije obroka, koji tako postaje trajno umjetničko djelo. Niz takvih, ali i drugih, Spoerrijevih djela predstavlja Bank Austria Kunstforum u Beču ovoga proljeća, na velikoj retrospektivi.

Pravim imenom Daniel Feinstein, rumunjski Nijemac rođen 1930. u Galaţu, emigrirao je u Zürich 1942., nakon pogroma u kojemu je izgubio oca. Živio je u posvuda od Pariza i New Yorka do Düsseldorfa, gdje je otvorio i restoran. Predavao je u Kölnu, gdje je sa studentima organizirao izložbene projekte i bankete, do 1983., kad prelazi na minhensku Akademiju likovnih umjetnosti.

Okušao se u gotovo svim umjetničkim medijima, a 1960-ih se usredotočuje na društvene interakcije i senzualnu percepciju svakodnevnih predmeta u originalnim asamblažima. 1970-ih je radio i brončane skulpture, te djela koja spajaju tekst i tekstil. Često je izvodio društveno angažirane akcije u suradnji s drugim umjetnicima. Danas je trajno nastanjen u Beču, koji mu odaje zasluženu počast na pragu desetog desetljeća života. Izložba je otvorena do 27. lipnja 2021.