Loška kmetija, tri stoljeća tradicije

 

Odskora je poznata kao “Ekološka farma Bajer”, ali ta jedinstvena vrijednost tehničkog i etnološkog blaga ponos je slovenskog gospodarskog nasljeđa već puna tri stoljeća. Bernard i Janja Mlakar iz Starog trga pri Ložu ponosni su na imanje svojih predaka, te ga svim silama nastoje pretvoriti u poslovnu jedinicu od koje će moći živjeti njihovi potomci, ali i drugi mještani.

Ta mlada i ambiciozna obitelj krenula je putem samodostatnosti na drevnim načelima poljoprivrede: počeli su organski uzgoj žitarica i povrća, sagradili staje za “carske svinje” Mangalice i goveda škotske pasmine Aberdeen Angus, poznate po izvrsnom mesu, pustili jata kokoši da se slobodno kreću u slikovitom okolišu…

Farma se nalazi na krasnom mjestu uz jezero Bajer, kojemu duguje ime, a do ribnjaka na njoj vodi živahan potok. On pokreće glavnu atrakciju gospodarstva: venecijanski mlin s pilanom dizajniranom po nacrtima samog Leonarda da Vincija. Poseban je užitak pojesti kruh od pirova brašna, mljevena upravo u tome zaštićenom spomeniku kulture lokalnoga nasljeđa.