Cvjetna Mađarska opet traži najbolje

 

Kad se priroda probudi nakon nakon zimskog sna i počne vegetacijsko razdoblje, Mađarska turistička agencija već godinama najavljuje natjecanje pod nazivom Cvjetna Mađarska. A kad je proljeće na vrhuncu, počinju prijave malih i velikih vrtova na javni natječaj za najljepši park, perivoj, balkon, dvorište… Prošle su se godine, zbog pandemije koronavirusa, mogli prijaviti samo pojedinci s fotografijama svojih cvjetnih uspješnica. A ovaj se put 28. izdanje natječaja odvija na uobičajeni način.

Potaknuti dosadašnjim uspjesima na ovome planu, među mjestima koja se redovito uključuju u ovaj cvijetni pokret nalaze se Nagykanizsa i Zalakaros, koji je od 1995. osvojio mnoštvo priznanja upravo za hortikulturni ugođaj, a pobijedio je u kategoriji gradova 2002. i osvojio srebrnu medalju na europskom natjecanju Entente Florale 2003.

Nove se prijave gradova primaju do 15. lipnja 2021. U sklopu pojedinačnog natječaja “Cvjetni balkoni, cvjetni vrtovi” vrtlari amateri mogu prenijeti fotografije vlastitih vrtova i balkona s kratkim opisom na posebnu mrežnu stranicu Virágos Magyarország, na čijem Facebookovu profilu svatko može glasovati. O konačnim pobjednicima će odlučiti stručni žiri renomiranih stručnjaka za hortikulturu.