Sto godina stanogradnje u Bavarskoj

 

Njemačka pokrajina Bavarska ove godine ima dvostruki razlog za slavlje: dvjesto godina postojanja ustavne države i sto godina Slobodne države Bavarske. U tom dugom protoku vremena, stambena izgradnja i opskrba stanovništva uvijek su predstavljale posebno, ponekad dramatično, područje djelovanja.

Stoga je bavarsko Ministarstvo unutarnjih poslova, graditeljstva i prometa, iskoristilo upravo ove dvije obljetnice kao prigodu za suradnju s minhenskim Muzejem arhitekture, u obliku zajedničke izložbe koja prati trag razvoja socijalnog stanovanja.

Postav posebno ističe državnu inicijativu na području stambenog zbrinjavanja i izrade niza programa za promicanja uvjeta života u Bavarskoj. To se može pratiti unatrag sve do godine 1918., otkad je država postavila poboljšanje opće stambene ponude kao jednu od svojih primarnih zadaća.

Kroz sedam primjera različitih projekata, ogledaju se promjene arhitekture, metoda gradnje i organizacije naselja, te oblika proizvodnje i života u okviru pojedinih političkih uvjeta, gospodarskih mogućnosti, tehničkih izazova i društvenog razvoja do današnjih dana.

Izložba se može vidjeti u minhenskoj Pinakoteci moderne od 15. ožujka do 21. svibnja 2018. u Münchenu. Potom ide dalje kroz Bavarsku: najbliže su joj postaje Landshut, Augsburg, Regensburg i Ansbach.