Silvan Omerzu, lutkarstvo za odrasle

Silvan Omerzu je kompleksan autor – oblikovalac lutaka, tehnolog, režiser, scenograf, pa i ilustrator i kipar. Njegove minimalističke lutke, najčešće bijele, crne ili sive, odišu svevremenskim porukama i daju univerzalan smisao svojim nijemim pričama.

 

Rođen 1955. u Brestanici, studirao je na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani. Već prvim koautorskim nastupom pod naslovom ˝Izvedite mi lijes˝ 1993. zapanjio je slovensku javnost. I stekao vjernu publiku, koja ga prati do danas.

Potom se usavršavao u Pragu, gdje postoji bogata lutkarska tradicija. U godinama od 1994. do 1996. redovito je surađivao s lutkarskim kazalištem Minor u Pragu.

Po povratku u Ljubljanu, njegova se poezija, namijenjena odrasloj publici, posebno istakla u kazalištu ˝Konj˝. Glasovite su i njegove neobične izvedbe u sklopu ˝koncertnog kazališta˝,  gdje se miješaju tradicija i suvremenost, pravila i umjetničke slobode, a nad svime dominira crni humor, koji neki smatraju upravo opscenim. Nastupili su na mnogim međunarodnim festivalima – u Hrvatskoj, Italiji, Češkoj, Francuskoj, Austriji, Belgiji, Bosni i SAD-u…

 

Omerzu inače radi predstave za lutkarska kazališta u Ljubljani i Mariboru, Slovensko kazalište za mladež, pa i koprodukcije s inozemnim kazalištima. Primio je više od  20 međunarodnih i domaćih nagrada, među njima i nagradu Prešernovog fonda 2006. godine za kazališnu trilogiju ˝Misterij života i smrti˝ (Misterij življenja in smrti).