Križevci po knjigama

Križ – prva je asocijacija na ime grada u kontinentalnom dijelu Hrvatske, 50-ak kilometara cestom sjeverozapadno od glavnog grada Zagreba. Istina da je on kroz povijest bio središte različitih religija, pa i onih kojima nije simbol.

 

Danas su Križevci simbol lijepog ponašanja, gospodarskog i turističkog razvoja s naglaskom na malo poduzetništvo.

Grad je to poslovično vrijednih i ljubaznih ljudi, koji cijene i brižno njeguju posebnosti svoje kulturne baštine, a njezin je dio i ženska garda iza koje stoji vrijedna povijesna priča, izravno povezana s uvijek popularnim banom Josipom Jelačićem.

Kako je danas? Zanimljivo, u posljednje je vrijeme objavljeno nekoliko zanimljivih knjiga nadahutih različitim aspektima grada u hrvatskom Prigorju. One daju novi smisao pogledu došljaka na njegovu povijest i sadašnjost.

 

Sreća da je među izraženim osobinama domaćih ondje i gostoljubivost – pa su televizijsku ekipu jednako srdačno dočekali svi: povjesničar umjetnosti, fotograf, direktorica Turističke zajednice, arheolog i njegovo društvo koje štuje ˝Križevačke Štatute˝, te napokon jedina ženska povijesna oružana postrojba na svijetu.