Dobra Dolenjske pod zaštitom

 

U Sloveniji je pokrenut projekt za uspostavljanje mreže lokalnih pružatelja usluga pod originalnim nazivom “Dobrote Dolenjske” (Goodies of Dolenjska), te razvoj i promidžbu postojećeg kolektivnog branda. Njegov je cilj osigurati zajednički nastup na tržištu vrijednim pojedinačnim inicijativama, koje se temelje na lokalnim tradicijama.

Projekt je krenuo u izvedbu početkom 2018. godine, a svibanj je mjesec kad se predviđa održavanje šest stručnih radionica na području usjeva, prehrambenih proizvoda, zanatske proizvodnje, uređenja objekata i turizma u nekoliko zainteresiranih mjesta: Mirna Peč, Škocjan, Šentrupert i Otočec. Sve su radionice otvorene za javnost.

Tako bi trebalo započeti trajno razvijanje kulinarskih suvenira i organiziranje kulinarskih događaja u općinama partnera projekta, te proces nužan za dobivanje nekoliko certifikata.

Namjera je do kraja godine dovršiti aktivnosti vezane za ovaj opsežni posao na područu Dolenjske i Bele Krajine, vrijedan oko 195 tisuća eura, koji sufinancira Republika Slovenija, a najvećim dijelom od 80% i Europski fond za regionalni razvoj.