Borba protiv komaraca na Balatonu

 

Toplo vrijeme i ljetna putovanja, uz sve moguće ugodnosti vezane za sezonu odmora, donose i neka neugodna iskustva. U blizini voda, pogotovo stajaćica, poseban problem su – komarci.

U novije vrijeme, kad klimatske promjene i ekstremni vremenski uvjeti imaju sve šire i nepredvidljivije učinke na okoliš i ljudsko zdravlje, u europskim zdravstvenim ustanovama pojavljuje se strah od širenja tropskih bolesti. Jer, za neke od njih krive su upravo invazivne vrste s drugih kontinenata.

Na internetu se mogu naći karte koje prikazuju trenutno stanje i kretanje novih vrsta komaraca u Europi, temeljene potvrđenim podacima koje pružaju stručnjaci iz raznih zemalja. Najpoznatije među njima su: Aedes aegypti, Aedes albopictus, Aedes japonicus, Aedes atropalpus i Aedes koreicus.

Smatra se da su preko mora stigla jaja u stabljikama bambusa koji se uvozio u Europu, ili u vodi nakupljenoj unutar uvezenih guma za vozila. Azijski tigrasti komarac navodi se kao jedna od prvih sto invazivnih vrsta. Ali stručnjacima na Balatonu – ˝mađarskom moru˝ – sasvim dovoljno briga zadaju i dobro poznati domaći komarci.