Europska prijestolnica kulture 2023.

 

Ponovno se jedan mađarski grad izborio za titulu Europske prijestolnice kulture. To je 2010. bio Pecs, a 2023. na redu je Veszprém, u skladu s Odlukom Europskog parlamenta i Vijeća, koja regulira djelovanje Unije europskih prijestolnica kulture.

“Moj rodni grad bit će u središtu pozornosti cijelu godinu. Uvjeren sam da će Veszprém i njegova regija moći maksimalno iskoristiti titulu, te okupiti ljude koji će pomoći u daljem povezivanju europske kulture i izgradnji zajednica”, oduševljeno je izjavio prilikom proglašenja Tibor Navracsics, tamošnji europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, ističući da kultura može donijeti i značajne dugoročne ekonomske i društvene koristi.

Prema sadašnjem programu za imenovanje europskih prijestolnica kulture, izbor ima dva kruga: predizborni, nakon kojega se sastavlja uži izbor gradova kandidata, te konačni odabir devet mjeseci kasnije. U skladu s kriterijima odabira, gradovi kandidati trebaju pripremiti kulturni program s jakom europskom dimenzijom, koji potiče sudjelovanje gradskih dionika, kao i njihovih različitih susjedstava, te privlači posjetitelje iz cijele zemlje i Europe. Program mora imati trajni učinak i doprinijeti dugoročnom razvoju grada. Kandidati također moraju pokazati da imaju podršku relevantnih javnih lokalnih vlasti i kapaciteta za provedbu projekta.

Što se tiče natjecanja u Mađarskoj, sedam je gradova podnijelo zahtjeve: Debrecin, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely i Veszprém. U uži izbor bili su ušli Debrecin i Győr. Evo kako se, primjerice, pripremao Debrecin!