Godina Ivana Cankara

 

Veliki slovenski pisac, esejist i političar Ivan Cankar, rođen 5. svibnja 1876., već je za života potvrdio svoju spisateljsku kvalitetu, a desetljećima nakon smrti njegovo je djelo sve više utjecalo na slovensku prozu i dramu prve polovice prošloga stoljeća. Nekim svojim spisima i raspravama obilježio je i razvoj poličke misli u Sloveniji sve do njezina osamostaljenja i povijesnih težnji danas.

Veliki jubilej obilježen je nizom prigodnih događaja širom zemlje, a središnji projekt ravnopravno dijele dvije istodobne izložbe – jedna u Cankarjevu domu, a druga u Muzeju grada Ljubljane. Obje su otvorene sve do kraja veljače 2019. U sklopu obilježavanja velike obljetnice, Vladin ured za komunikacije snimio je i film koji prikazuje život i djelo, a uključile su se mnoge kulturne ustanove, među kojima Nacionalna i sveučilišna knjižnica, kazališta, domovi kulture, škole…  Novi uvid u život, a time i bolje poznavanje Cankarova najvećeg književnog djela, pokušali su dati stručnjaci koji su okupili stripove inspirirane njegovim životom i djelom.

Kulturna događanja organizirali su i drugi gradovi, ponajprije Cankarova rodna Vrhnika. Priređen je i bogat prateći edukativni program: predavanja, javni vodiči za odrasle i obitelji, radionice kreativnog pisanja, okrugli stolovi, razgovori s dramskim glumcima i kreativni kafićki sastanci, te posjeti s povodom vrtićima, osnovnim školama, ili studentskim grupama.