Otkriće slovenskog prethistorijskog čamca

 

COLN DEBLAK 3

Arheolozi ronioci ljeti su iz rijeke Ljubljanice podignuli više od 15 metara dug čamac monoksil, koji se po dimenzijama svrstava među tri najveća u Europi. Za tesanje tako velikog čamca bar šest muškaraca je trebalo naporno radili nekih mjesec dana. Do sada su arheolozi uspjeli čak utvrditi da se čamcem nije upravljalo veslima, nego su ga otiskivali pomoću duge motke. U rimsko doba Ljubljansko barje bilo je znatno više močvarno i teže prohodno nego danas. Najjednostavnije je bilo ovo područje prijeći po Ljubljanici, koja je od prapovijesti sve do novog vijeka bila značajni prometni put.

Dr. ANDREJ GASPARI, arheologs Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani pojašnjava: “Možemo ga smatrati svojevrsnim teretnim brodom, malim teretnjakom za lokalno snabdijevanje. Vrlo vjerojatno nekim građevinskim materijalom. No nije isključeno ni da je riječ o plovilu za prijevoz civilnih putnika.“

Plovilo je odmah preneseno u radionicu Restauratorskog centra u Ljubljani. Tu su se jaasno ukazali ostaci tekstila, istkanog od vune, što se koristio kao brtvilo. Budući da je monoksil na dva mjesta razlomljen, pojedini komadi su zaštićeni posebnim kapsulama i uronjeni u vodu. Nakon faze čišćenja uslijedit će učvršćivanje melaminskom smolom. Tek nakon višegodišnjih konzervatorskih zahvata ovaj oko dvije tisuće godina star čamac svoje mjesto treba naći u novom Centru doživljaja u Vrhnici (Doživljajski center na Vrhniki), što se otvara u proljeće 2016.