Opatija Pannonhalma

 

Benediktinska nadopatija u Panonhalmi jedno je od istaknutih povijesnih spomen-mjesta Mađarske, središte crkvene povijesti i povijesti umjetnosti. Zbog privlačnostii i prirodnih danosti okoline na turističkoj karti Mađarske, grad se smatra jednim od najposjećenijih ciljeva, mjesto je uređeno za turizam. Ovdje se nalazi i prva, najstarija škola Mađarske. Njeno utemeljenje se može svesti na 996. godinu: sina kralja Stjepana, princa Imrea ovdje su poučavali benediktinski redovnici.

 

Autorica: Zsuzsa Sári

Snimatelj: Lásló Szögy

 

MTV_Abbey Pannonhalma (10)

 

Više od tisuću godina staru, i izdaleka dobro uočljivu, nadopatiju u Panonhalmi sagradili su na 300 metara visokom brijegu, na spoju područja Bakony i male panonske nizine. Među zidovima impozantnog kompleksa građevina i danas djeluje onaj banediktinski red za koji je veliki knez Geza, otac svetog Stjepana, 996. godine utemeljio manastir.

U kripti je – po vlastitoj želj  – položena urna sa screm Otta Habsburga. Potomak austrijske carske i kraljevske obitelji zato se vezao tako jako za ovo mjesto jer je kao benediktinski đak ovdje naučio mađarski.

U bazilici spomen-kamen obilježava i to da je za tisućitu godišnjicu postojanja i papa Ivan Pavao II. posjetio nadopatiju u Panonhalmi.

U zgradi manastira koji je otvoren za mnoge ima i mjesta u koja samo pripadnici zajednice imaju pristup.

TITUSZ HARDI benediktinski redovnik i ravnatelj Benediktinske gimnazije opisuje svakodnevni život: “Oko nas četrdeset živimo zajedno, mladi i stari. Pružamo sliku jedne uravnotežene zajednice. Velika nam je radost i to što se od promjene sustava sada dogodilo prvi put  da smo imali više pristupnika nego preminulih, tako nas je sada više nego što je bilo prošle godine.“

MTV_Abbey Pannonhalma (8)

Odnekud se čuje molitva: “Slava Ocu, Sinu i Duhu svetome, kako na početku, tako i sada i uvijek i na vjeke vjekova. Amen.“

Ugodnom šetnjom izletnik može doći do prije nekoliko godina oblikovanog novog vrta ljekovitih biljaka. Nadopatija ima i odjel prodaje i marketinga. Njezin je ravnatelj LÁSZLÓ VEILAND koji otkriva: “Tradicija uzgoja ljekovitih biljaka jednako je stara kao kao i red benediktinaca. Prvi pisani spomen je iz 13. stoljeća, što dokazuje da je ovdje u Panonhalmi funkcionirao jedan špital, što bi odgovaralo današnjoj bolnici, u kojem su koristili ove ljekovite biljke.

Imamo ovdje jednu mini-destileriju lavande, u kojoj ne destiliramo samo lavandu, nego i druge ljekovite biljke. To je vodno-destilacijski postupak, na kraju kojeg dobivamo vodu i ulje od određene biljke. Od toga nastaju naši proizvodi.“

Izložba pod naslovom “Vinograd Panonhalme“ u podrumu nekadašnjeg majura daje uvid u stare tradicije vinarstva i obrade vinograda., nastavlja LÁSZLÓ VEILAND: “Ispod znatnog dijela građevine proteže se gotovo 500 metara dug podrum, koji se danas u svakom pogledu može smatrati muzejskim podrumom. Čudesan objekt koji smo u cijelosti obnovili. Ovo je bio strahovito zapušten podrumski dio.“

MTV_Abbey Pannonhalma (9)

U životu manastira sveti Benedikt je pridavao toliku važnost čitanju da je rad redovnika sačuvao nam ne samo kršćansku književnost prvih stoljeća, nego i djela grčko-rimske kulture.

Danas se u zbirci čuva oko 400 tisuća svezaka. Manastir rado viđa hodočasnike, ljude željnih tišine i turiste koji bi pogledom u zrcalo prošlosti željeli bolje razumjeti sadašnjost.

Svećenik TITUSZ HARDI zaključuje naš posjet riječima: “Ljudi koji nam pristižu uvijek traže ovaj mir, ovu sigurnost i uravnoteženost.“

Svakako još treba napomenuti: kompleks građevina nadopatije u Pannonhalmi od 1996. godine je dio svjetske kulturne baštine.