Budimska Tvrđa i Samotni cedar

 

exhibition csontvary2

Na izložbi o životnom djelu Tivadara Csontvárya Kosztke u budimskoj Tvrđi, njegov lik prizivaju slikama i igranim filmskim ulomcima.

U sedamnaest dvorana mogu se vidjeti i slike iz muzeja Csontváryu Pečuhu. Od 1963. godine ova je najveća njemu posvećena izložba, sastavljena od više zbirki.

Izložba “ Samotni cedar“, nazvana po jednoj od njegovih najpoznatijih slika, od otvorenja je veoma uspješna. Ulaznice se za nju mogu kupiti samo za izvjesne vremenske periode, ali je i tako donijela prihod veći od 105 milijuna forinti. Prema procjenama, većina posjetitelja je iz Budimpešte, 20-25 posto ih je iz provincije, a više od 10 posto iz inozemstva.

Upravitelj neprofitne udruge “Skrb o Tvrđi“ CSABA GYUTAI sa zadovoljstvom govori: “Smatramo to velikim brojem, jer u inozemstvu ne poznaju previše ovoga umjetnika. Ali jedan od razloga ostvarenja izložbe bilo baš to, što opravdava i mjesto održavanja u Tvrđi koja je turistički jako frekventno mjesto, da pokrenemo međunarodno otkrivanje Csontvárya. Izgleda da nam je uspjelo učiniti prvi korak.“

Po planovima organizatora izložba se zatvara 31. prosinca, jednom međunarodnom konferencijom.