Pariški salon, minhenska izložba

 

Gaby Weber7a

 

Salonsko slikarstvo – dugo su taj naziv smatrali pogrdnim. Iako su ti umjetnici bili vrhunski znalci! Dugo je trajalo njihovo obrazovanje.

Hypo Kunsthalle sad predstavlja remek-djela pariškoga muzeja d’Orsay, radove umjetnika koji su izlagali u čuvenome Pariškome salonu (Salon de Paris).

Ta je godišnja izložba u 19. stoljeću bila velik događaj za pariško visoko društvo. Ono što su ondje vidjeli slovilo je kao “Dobro. Istinito. Lijepo“. Tako upravo glasi naslov izložbe.

Motivi su na njima poput ovih: Adam, skriven iza stabla, sluti da je raj izgubljen. Sliku je kupio bavarski kralj Maksimilijan Drugi. Danas postoji samo malena njezina replika, a sad je se prvi put može vidjeti u Münchenu, uz još stotinjak slika iz salona umjetnosti u koji su hodočastili uglednici.

Ondje su bile zastupljene tisuće slikara, isključivo izabranici žirija koji je bio sklon estetskom idealu ljepote. Imena tih, uglavnom zaboravljenih, umjetnika navodi ROGER DIEDEREN, kustos Hypo Kunsthalle: ˝Slikari Gérome, Cabanel, Messionier bili su u drugoj polovici 19. stoljeća veliki slikari svog vremena, recimo kao što su danas slavni Jeff Koons ili Gerhard Richter. Njihove su slike prodavane za vrtoglave cijene…˝

Biblijske priče, antička mitologija, alegorijski motivi… Takve su slike, relijefi ili tapiserije resile zgrade, ne samo u Francuskoj, nego i u Americi. Bračni je par Roosevelt rado kupovao u Pariškom salonu, pa su danas mnoge slike i u SAD-u.

Salon je prestao 1880. Jer impresionisti su postali zanimljiviji.

Gotovo zaboravljene slikare Pariškoga salona možete ponovno otkrivati na ovoj izložbi do 28. siječnja 2018.