Lagrein vino iz Dolomita

 

Južni Tirol nije slavan samo po svojim brdovitim Dolomitima, to je i područje vinogorja i voćnjaka. Osobito su važne takozvane autohtone sorte vina, koje su se ovdje odavno udomaćile. Tipično je grožđe Lagrein, koje uspijeva na pjeskovitim tlima – primjerice kod Bolzana uz prastari samostan Muri Gries.

 

Autorica:   Marianne Kasseroler

Snimatelj: Agostino Fuscaldo

 

Lagrein_Rai_Suedtirol 3a

 

Na rudini površine od dva i pol hektara iza samostana 2003. je godine nastao idealni terroir za Lagrein. Vino s rudine prvi će put doći na tržište 2018. kao vrhunsko.

Podrumar samostana Muri-Greis CHRISTIAN WERTH govori o uvjetima za to: ˝Ovdje imamo stopostotni naplavni materijal rijeke Talfer koja teče kroz grad Bozen. Stoljećima je nosila talog koji je sada ovdje. Presudan je kvarcitni porfir, imamo ga u okolici Bozena.˝

Samostan postoji od 1407. Isprva je pripadao augustincima, 1845. ga preuzimaju benediktinci, a 1900. počinje povijest samostanskoga podruma. Ljetopisi, crteži i karte, uščuvane u dojmljivoj samostanskoj biblioteci, svjedoče o uspješnome poljodjelstvu na samostanskim posjedima.

 

Prinosi od voća i vina i danas su samostanu važan izvor prihoda, iako je samostan morao ustupiti puno mjesta urbanističkoj izgradnji.

Opat BENNO MALFÈR TVRDI: ˝Kad bismo još i sad imali vinograde iz 1920-ih, mogli bismo samostansku proizvodnju osigurati samo na temelju prinosa svoga poljodjelstva. Već dugo radimo na kakvoći. Stoljećima se bavimo vinarstvom, a tla nam nisu uništena. Naprotiv, sačuvana su!˝ U duhu tih tradicija, danas se prilagođavaju novim izazovima, u skladu sa zaštitom okoliša koju zahtijeva papa Franjo.

 

Samostanska je povijest isprepletena s razvojem vinarstva. Većina je samostana imala vlastite vinograde pa proizvodila vino za misno slavlje i za ugošćavanje samostanske braće. Vina su u starome podrumu iz 12. stoljeća, u drvenim bačvama i u bariku. Podrumarska tehnika ispunjava sve najnovije zahtjeva te grane.

Danas je u nekadašnjoj crkvi vrhunski podrum. Lagrajn je sazreo, mora se pretočiti u nove bačve. Dobiti tipičan Lagrein, onaj njegov osobit, rustikalan okus i njegove arome koje mirišu na trešnje i šljive – podrumar s tim naumom dočekuje novu godinu.

Lagrein_Rai_Suedtirol 5a

HERBERT TASCHLER, somelijer i vinski novinar pojašnjava: ˝Lagrein je rustikalno vino. Po tome se razlikuje od mnogih suvremenih vina. Ističe se svojom voćnom notom i svojim pregnantnim taninima. Na drvnoj podlozi proizvedeno je vino kakvoga inače nigdje nema.˝

 

Na Lagrein otpada 80% vinske proizvodnje. Uz to proizvode još neka crna vina: Vernatsch i modri Blauburgunder, pa i neka bijela vina. Drugi proizvođači šalju svoja vina u svijet, a Muri Gries svoju proizvodnju od 650.000 boca godišnje prodaje uglavnom u samostanskome dućanu.

A budućnost? Nema straha, ljubitelji mogu svašta očekivati, kako potvrđuje podrumar CHRISTIAN WERTH: ˝Pripremamo za tržište takav Lagrajn koji bi nam prijao i nakon osam ili deset godina, pa kad ga otvorimo – da je to vino i tada pitko, da i tada godi nepcu.˝