Kuća Carpaccio u Kopru

 

HISA CARPACCIO7

Uz Pokrajinski muzej Kopar spada i venecijanska gotička kuća iz 14. stoljeća, imenovana prema znamenitom venecijanskom slikaru Vittoreu Carpacciu.

Istoimeni trg pred njom krase Justinin stup iz 1572. godine i zdenac u obliku kapitela iz sredine 15. stoljeća, dovezen iz Venecije.

U toj kući navodno je zadnje desetljeće svog života proživio Vittore Carpaccio, rođen u Veneciji oko 1465.godine, a sigurno je u njoj živio njegov sin Benedetto.

Povodom 500-te obljetnice nastanka Carpaccieve oltarne slike Madona sa djetetom i svecima, što se čuva u koparskoj katedrali, u kući je otvorena izložba umjetnikovih djela nastalih u Kopru.

Sara Ratoša, autorica sadržaja izložbe ˝Carpaccio 500˝, ističe: ˝Za izložbu smo odlučili razmotriti četiri koparska djela Vittorea Carpaccia, i to na vrlo poseban način: kroz digitalnu reprodukciju. A to zbog toga što su djela venecijanske slikarske škole vrlo velikih dimenzija.˝

Pomoću dodira otvore se prozori, koji opisuju sve četiri vrhunske renesansne umjetnine. Među njima je najznačajnija slika ˝Marija sa Detetom na prijestolju i sveci˝.