Križ na vrhuncu Tennenmooskopf

 

Žučljivi se razgovori vode o križevima na vrhuncima u Bavarskoj. No jednoj grupi Njemačkoga gorskog saveza u Augsburgu posve je jasno: križevima na vrhuncu mjesto je na planini. Osobito na omiljenim visovima. Zato se jedna grupa već pet godina sprema postaviti križ vlastite izrade na vrhTennenmooskopf u Allgäuu. Kako su teški elementi uspeli na strmo brdo?

 

Autor: Benjamin Rost

Snimatelj: Volker Schmidt

 

 

Gipfelkreuzaufstellung3a

Carstvo za šetnje, Gunzesried u Allgäuu u osam sati ujutro.

Danas ova ekipa ima sveobuhvatan plan, kaže CHRISTIANE ALTTHALER: ˝Mi smo članovi Njemačkoga gorskoga saveza u Augsburgu. Naš je današnji cilj: smjestiti kiž na naš najdraži brijeg, a to je Tennenmooskopf.˝

Dovela je 31 pomoćnika. Križ su za transport rastavili na dijelove. Christiani pomaže kolega Gerd Schönwolf. On osigurava jedan dio koji je težak 25 kilograma. To je po težini drugi dio, jer metalno postolje ima 30 kilograma. Cijeli je križ težak 120-130 kilograma.

 

 

Gipfelkreuzaufstellung1a
Najprije se moraju popeti. Danas je najteži dio dopao planinara Rudija Thalera – on nosi postolje.

Već godinama planiraju tu akciju, skupili su sve moguće dozvole, zatražili dopuštenja. Sad ih samo još tri stotine metara odvaja od mjesta na vrhu gdje će biti križ. A s trideset kilograma na leđima, to je popriličan izazov, čak i planinarima.

Na pola puta: spretna smjena. Nisu više daleko od cilja na 1627 metara nadmorske visine. GERT SCHÖNWOLF pokazuje: ˝Sprijeda se već vidi mali križ koji je tu već pet godina, a položili smo ga privremeno. Bio je to početak projekta. Nakon pet godina ustanovili smo da je još tamo i odlučili smo: sad ćemo postaviti pravi križ.˝

Gora podsjeća ovu grupu na dugogodišnje šetnje i skijaške doživljaje.

No pred njima je hrpa posla dok ne postave pravi križ. Tek će sada provjeriti jesu li precizno izbušili rupe na prava mjesta.

Gipfelkreuzaufstellung9a

Naizgled malu konstrukcijsku pogrešku može ispraviti samo čekić… Moraju se besprijekorno obuhvatiti četiri metalna elementa, inače neće stajati kako treba.

Treba reći da ovaj pothvat uopće nije skup. Grupa ga je križ dizajnirala i izradila.

Posljednje mjere opreza i pripreme. Ako itko posrne, sad više neće pasti nizbrdo, ali valja se osigurati. CHRISTIANA zaključuje: ˝Čini se da je u redu. Da, zadovoljni smo – uspjeli smo!˝

Sada je na visini od 1627 metara iznad mora, na vrhuncu Tennenmooskopfu Allgäuu postavljen križ. Zahvaljujući Christiani i njezinoj ekipi Njemačkoga gorskog saveza u Augsburgu.