Forma viva u Hrušici

 

U Hrušici, seocetu koje se nalazi na granici između Primorske i Notranjske, u okviru 4. međunarodnog trijenala keramike Unicum nastala je umjetnička instalacija djela priznatih slovenskih stvarateljica Ines Kovačič, Lučke Šićarov, Dani Žbontar, Kristine Rutar i Nataše Sedej, koja je i idejna autorica Forme vive u keramici, prvog projekta stalnog postava umjetničke keramike u prirodi u Sloveniji.

 

Autorica: Tina Uršič

Snimatelj: Stojan Femec

 

MAGIJA_GLINE6a

 

Usred prirode u brdima iznad Ajdovščine stoji kuća, koja nam svojom vanjštinom diskretno pripovijeda da u sebi skriva umjetničko, glineno srce. Pod imenom ˝Čarolija gline˝ tu djeluje centar keramike, koji je već treće desetljeće središnje stjecište stjecanja i razmjene znanja o umjetničkoj keramici u Sloveniji.

To je također prostor u kome stvara Nataša Sedej, umjetnica koja živi u Postojni, a svoje je izražajno sredstvo najprije tražila u slovenskom jeziku i književnosti. No ubrzo ga je našla u umjetnosti i u oblikovanju gline. Sada već 20 godina vodi kreativnu školu keramike i uspješno izlaže diljem svijeta.

˝Susret između mene i gline bio je ljubav na prvi pogled. Zašto glina? Jer mi pruža toliko mogućnosti, jer je meka i podatna, jer se oblikuje i jer je topla. Iskušala sam sve vrste glina i na kraju odabrala ovu bijelu˝, kaže NATAŠA SEDEJ. Bijela je zajedno s lepršavošću i prozračnošću skulptura postala njen prepoznatljivi znak. Glina je sama po sebi vrlo zemljana, kaže, zato joj želi udahnuti osjećaj bestežinskog i lebdećeg.

MAGIJA_GLINE5a
Sredina u kojoj stvara mamila ju je već duže vrijeme, kako bi glinu iz ateljea prenijela i van, u prirodu. U njoj se počela rađati ideja o prvoj Formi vivi keramike u Sloveniji. Kako, NATAŠA SEDEJ svjedoči: ˝Atelje je zapravo usred šume. Šuma je zapravo katedrala. Svjetlost, mirisi, boje, oblici … Sve me to hrani, sve me to oduševljava i nekako sam se željela odužiti, nešto vratiti okolišu.˝

Tako je 2016. nastala izložba keramike na otvorenom, nazvana ˝Hvala ti, zemljo, hvala ti, sunce˝. Nataša je privukla priznate i više puta nagrađene slovenske umjetnice, koje su svoja djela darovale u stalnu zbirku, što će svake godine biti obogaćena novim postavima.

Jedna od mogućnosti, kako skulpture mogu zaživjeti u prostoru, je instalacija Kristine Rutar, docentice, Akademije za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani, pod nazivom ˝Vječno ponavljanje istog˝. ˝Keramika je doista zanimljiv materijal. Vrlo iskušava tvoju strpljivost, jer stvari ne idu uvijek po planovima, onako kako želiš. Malo se moraš pustiti voditi, a istovremeno trebaš biti tvrdoglav, kako bi ostvario svoju ideju˝, misli KRISTINA RUTAR.

MAGIJA_GLINE2a
Riječ je o neprestanom istraživanju materijala, što praktički nikada ne završava. Istovremeno je riječ o univerzalnom materijalu, koji nas prati sve od pradavnine do danas i omogućava nam najrazličitije načine izražavanja.

DRAGICA ČADEŽ, predsjednica organizacijskog odbora UNICUM kaže: ˝Zaključujemo da keramika pruža sve ono što pružaju i druga umjetnička područja, dakle slikarstvo, kiparstvo, grafika itd. Keramika zapravo udružuje sva ta područja.˝

I tako Forma viva udružuje umjetnost s prirodom. Pojedini umjetnički oblici polako se počinju sljubljivati s okolišem. Ovdje priroda u svako godišnje doba zajedno s umjetnošću piše drugačiju priču.