Stoti rođendan Otona Glihe

GLIHA0

 

Iako je Oton Gliha slikao portrete, mrtve prirode, realistične pejzaže ono po čemu je originalan i jedinstven u našoj likovnosti njegove su gromače. Upravo je to i naziv izložbe u  Klovićevim dvorima koja je u cijelosti prenesena iz riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti a kojom se obilježava 100 obljetnica slikareva rođenja.

VILMA BARTOLIĆ, autorica koncepcije izložbe iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci kaže: “Cilj ove izložbe bio je da se pokaže evolucija Glihina pejsaža, naime on je krajem četrdesetih ipočetkom pedesetih radio realistične pejsaže i već sredinom pedesetih godina skoncetrtirat će se na onaj motiv koji ga najviše zanima koji je toliko specifičan za pejsaž sjeverno jadranskog primorja kojem je Gliha bio očaran.”

Od Glihine fascinacije suhozidima kojima su omeđena krčka polja nastala je  ne tako česta pojava u slikarstvu – autorova vjernost jednome motivu. Tijekom nekoliko desetljeća Gliha  taj motiv razvija i varira, obogaćuje, reducira i  stalno mu daje  novu perspektivu . S vremenom gromače postaju sinonim za Glihino slikarstvo koje je svojevrsna oda prostoru i kamenu, bogatstvu i ljepoti Mediterana.