Slovenija, zemlja Kozolaca

dezela kozolcev1

U Šentrupertu usred idilične Mirnske doline nalazi se Zemlja kozolaca – prvi muzej kozolaca na otvorenom na svijetu. Kozolci su slovenska posebnost. Nekada su se koristili za sušenje sijena i žita, a bili su i prostor za druženje. U Mirnskoj dolini sačuvano ih je čak 630 no zbog izmijenjenog načina poljoprivrede izgubili su prvobitnu namjenu. 17 kozolaca i dva jednostavnija uređaja za sušenje drveta, što se mogu vidjeti u muzeju, obnovljeni su i spašeni od propadanja.

RUPERT GOLE, gradonačelnik općne Šentrupert kaže: “Tako posjetitelji na ovoj lokaciji mogu vidjeti sve razvojne modele kozolaca, koji se pojavljuju u Sloveniji, dakako i u područjima drugih kultura – no mi smo odlučili preseljavati samo ugrožene kozolce iz područja dolenjske kulture. Većina je preseljena sa šireg područja Mirnske doline. “

Kozolec se kroz stoljeća razvijao od najjednostavnijih oblika jednostrukog kozolca u kozolac s krovom i na kraju u komplicirani dvostruki kozolac s dvokapnim krovom i prostorom za pohranu usjeva, nazvanom toplar. U Zemlji kozolaca (Dežela kozolcev)  predstavljeno je šest razvojno dokazanih tipova kozolaca. Najmlađi toplar nastao je  1958.godine, a najstariji, nazvan Lukatov toplar je iz l1795. Godine, i među najstarijim je sačuvanim kozolcima u Sloveniji.