Malcontenta – vila venecijanskog plemstva

 

Ovo je priča o jednoj od najistaknutijih vila koje je Andrea Palladio sagradio uz slavnu rijeku Brentu, omiljeno ladanjsko carstvo tadašnjega venecijanskoga plemstva. Posljednji vlasnik vile, Antonio Foscari,  govori kako je živjeti u vili koju je  sagradio jedan od najslavnijih arhitekata na svijetu.

 

Autor: Luigi Zannini

Snimatelj: Alberto Lutman

 

MALCONTENTA 2

 

Samo nekoliko kilometara od Venecije, uz obalu rijeke Brente,  smjestila se Vila Foscari, nazvana  Malcontenta. Sagradio ju je Andrea Palladio 1559. za braću  Nicolò-a i Alvise-a Foscari.  Palladio je najutjecajniji arhitekt u povijesti zapadne arhitekture. Tu je uglednu zgradu  podigao uz vodeni tok koji je tada  bio glavna poveznica Venecije s Padovom i cijelim talijanskim sjeverom.

Tada vile nisu bile samo za ladanjski odmor, nego su postale i ladanjsko radno mjesto u smislu novog poduzetničkoga duha tadašnjega venecijanskoga plemstva. Vila je reprezentativna, a odlikuje se  velikom graditeljskom ekonomijom.

Antonio Foscari, arhitekt kaže: “Ističe se među kućama koje je osmislio Palladio – jer je prva koju je uobličio poput antičkoga hrama, iako je to privatna zgrada! Građena je  pomalo čudnom tehnikom. To je jedina Palladijeva zgrada blizu Venecije! A to je vrlo važno jer Venecijanci nikada nisu dopustili Palladiju da gradi u samoj Veneciji!Pomalo su se pribojavali rimske arhitekture, jer sekularna Mletačka Republika nije htjela nikakav papinski utjecaj, a pogotovo ne carski utjecaj.”

MALCONTENTA 3

 

Foscari smatra da zgrada danas uopće nije za stanovanje: “Palladijeva zgrada je važna s povijesno-umjetničkoga stajališta. Barbara i ja zaljubili smo se na  prvi   pogled  u ovu divnu kuću – što nam uopće nije trebalo, jer uz nju imamo dogradnju gdje nam je ured. Pa tako navečer umorni idemo ravno u stan. No – to je doista kuća i smatramo  da je lijepo što je takva kuća trajno otvorena prijateljima i znanstvenicima koji se u njoj okupljaju sa svih strana svijeta – ovamo dolaze na debate, skupove i seminare međunarodnoga Centra Andrea Palladio Dakako, redovito održavamo i kuću i pripadni park, jer ih smatramo sastavnim dijelom teritorija. ”

Taj uradak jača konceptualnost i umjetničke vrijednosti u prelijepome području uz rijeku Brentu.