Drvene kuće – bavarska moderna tradicija

 

Radi se ovih dana u Mirskofenu u Donjoj Bavarskoj. Nastaje obiteljska kuća od masivnoga drva, a sve je stiglo na jednom kamionu. Graditelji i naručitelji drvenog objekta podjednako su oduševljeni.

 

Autor: Christoph Wittmann

 

drvena kuća2

 

ALOIS GELTL, naručitelj drvene kuće oduševljen je tehnikom gradnje: “Ostati jedan dan na ovome stambenome gradilištu i upoznati tu atmosferu, taj divni uradak, taj precizan rad, jer naša drvena kuća izrađena je milimetarski precizno.“

I Aloisova supruga CHRISTA GELTL, kaže: “Lijepo se ovdje osjećamo. Najradije bismo se tu samo motali i gledali gdje je što, gdje je pojedina soba i sl., predivna je naša drvena kućica snova.“

Čekaj malo… pa prije je ovako izgledala drvena kuća!

Suvremena gradnja drvenim materijalima nema osobite veze s klasičnim principom – daska na dasku. Zidni elementi od vijcima spojenih dasaka strojno su obrađeni i moraju se ugraditi milimetarski precizno. U ovih je deset godina tesarstvo preraslo u profesiju vrhunske tehnologije, High Tech.

BIRGIT MAIER iz tvrtke Drvogradnja Meier kaže: “Prije su grede ugrađivali tek na gradilištu, na licu mjesta i dakako, ručno. Revolucija je u pripremnoj obradi. unaprijed izrade elemente i u kratkome roku sve je pod krovom, tada se može lijepo i na miru graditi  na suhome.“

Novi produkti, nove tehnologije, nove mogućnosti. Ako su točno “uzeli mjere”, gradnja rohbau obiteljske kuće traje samo tri dana.

slike Alpe.02

 

Tehnika je često iz Austrije, gdje gradnja drvom ima dugu tradiciju, kao i u Bavarskoj. Austrijanac Erwin Thoma, šumar i pionir “masivnoga drva”, tragao je za modelom koji bi spojio zdravu stambenu klimu sa suvremenim energetskim standardima. Njegovo rješenje: stara znanja o drvu, dušu su dala za kuću!

ERWIN THOMA šumar , osvrće se na posebnosti drva, kao građevnog materijala: “Osobita je građa drva. Konstrukcijom stvaramo prirodni klima-uređaj, a tako nastaje prirodan spremnik topline i drvom nadomještavamo tehniku, moguće je nadomjestiti sve one kemikalije i mudrolije koje inače rabe građevinari i na kraju nas okružuje isključivo prirodni materijal, grije nas i jamči nam zdravlje.”

A dokazi? Nedavno je jedno istraživanje Medicinskoga fakulteta u Beču dokazalo da su drvene kuće doistä zdravije: u njima bolje spavamo, smiruju nam otkucaje srca, jaćaju naš imunosistem.

Rezultat gradnje drvom ne smije biti obična koliba. Na tome se radi na katedri za drvnu arhitekturu Tehničkoga sveučilišta u Münchenu. Moderna je arhitektura dugo zaboravljala drvo, zapostavljala ga „jer je staromodno“. Danas ovako izgledaju nacrti, a ovako kuće. Drvo je opet moderno i inovativno.

drvena kuća3

 

HERMANN KAUFMANN, sa Sveučilište u Münchenu dodaje: “Drvo kao građevinski materijal gotovo je neiscrpan izvor estetskih mogućnosti, a nudi i mogućnost za izgradnju u gradovima, dakle, natrag u grad gdje je moguće podići  velike zgrade ili gdje sve više grade velike zgrade.“

Sad u Augsburgu gradi drvenu osmerokatnicu. Izvodive su čak 20-30 katnice od drva. No da li je došlo to vrijeme?

Hermann Kaufmann pojašnjava: “Kao što stablo polako raste, sporo raste… i drvena kuća, potiču je ponajviše zbog sadašnje opće težnje za obnovljivim izvorima, dakako, drvo tu ima glavnu ulogu.” Kuća u u Donjoj Bavarskoj nastala je od interakcije CO2 i Sunčeve-topline, trajna je i moderna, a udobna kao kakva planinska brvnara.