Béla Fekete – šomlanska vinarska legenda

 

Béla Fekete legendarni je vinar najmanjeg mađarskog vinorodnog područja brda Somló. Nazivaju ga  “Velik čovjek, Stari duh, Posljednji Mohikanac“. Prije 30 godina, kao svježi umirovljenik upustio se u vinarstvo. Zanat je dobro izučio pa su njegova vina, u Mađarskoj i u inozemstvu, veoma cijenjena. Iako ima 88 godina i ne pije nikakve lijekove osim svog šomlanskog vina, Béla Fekete ove će godine posljednji put obaviti berbu i oprostiti se od vinarstva.

 

Autorica: Zsuzsanna Antala

Snimatelji: László Szögi, Zoltán Kajtsa

 

oldest winwmaker5

 

Vinski tečaj na Szegedskom sveučilištu. Gost večeri je Bela Fekete, šomlanska legenda posljednjih desetljeća. Ove godine će i drugi put u mirovinu i prestaje s vinarstvom.

BÉLA FEKETE, vinar nazdravio je prisutnima: “Velika mi je čast što pokazujete zanimanje za šomlanska vina. Još jednom hvala vam što ste došli. Čuda ne postoje, vrijeme prolazi. U svojoj sam 88. godini, ovo je jedno drugo razdoblje mojega života. Sa 60 godina sam otišao u mirovinu, a tada su nam vinogradi počeli roditi. Da se u umirovljeničkim godinama ne bih dosađivao, neka bude neko područje nečega što volim raditi. To se i dogodilo, u malo većem obimu nego što sam na početku planirao.“

Ispila se čaša Furminta zlatne boje, vrhunskog vina s područja Somló.

oldest winwmaker1

 

Podrum umirovljenog inženjera šumarstva smješten je u najmanjem povijesnom vinorodnom kraju Mađarske, na samotnički uzvišenom brdu Somló, kod zapadnog kraja gorja Bakony. Ovdje dozrijevaju u brojnim zemljama svijeta zlatnim medaljama nagrađeni Ovčji rep (povijesna mađarska vinska sorta čiji oblik grozda podsjeća na ovčji rep), Furmint, Lipovina (List grožđa podsjeća na lipov list. Osim lipovine u hrv. je poznat i naziv lipolisna), talijanski Rizling i Chardonnay.

Bela kaže: “Ne bi se moglo kazati da je ovo jedna mirna djelatnost. Ako čovjek i nema šefa, ovdje vinograd zapovijeda. Ovo tlo je toliko bogato mineralima da gnojidba uopće nije potrebna jer biljke mogu od toga živjeti. Imamo čokote od 30-40 godina. Znamo da ako želimo savršeno vino, moramo proizvesti savršeno grožđe.“

Čistoća i prirodnostna pradavne načine proizvedenih vina strike Bele govori sama za sebe. Bela Fekete je u Poljskoj otvorio vinski klub, a više tisuća butelja je našlo kupce i u Americi.

oldest winwmaker7

Bela kaže kako je s nestrpljenjem čekao odlazak u mirovinu: ”Ne zato da bih sjedio kod kuće, čitao novine i gledao televiziju nego da mogu doći u prirodu i započeti jedan novi život. Tako se mogu radovati kad je kod nas neko društvo i možemo jednu večer porazgovarati, pomalo pijuckati, a poslije zadovoljni odlaze od nas i govore kako im je bilo lijepo ovdje! U zadnje vrijeme dolazi mladež, dolazi mnoštvo mladih. Ne dolaze da bi se opijali nego da bi stekli kulturu vina. Dakle, vole vino i ponašaju se kulturno. Zanima ih prošlost, sadašnjost i budućnost Somlóa.“

Bez somlanskih čuda strike Bele i tete Bori nezamislive su i vrhunske mađarske vinske smotre. Kao primjerice XX. Festival vina u Szegedu.

Supruga Borbala Fekete, podržavala ga je svo vrijeme. Bori, kako je od milja zovu, ističe: ”Sve ovo radim zato što je to hobi mog supruga. Ja sam mu ispomoć. ”

To će priznati i sam  Bela: ” Bez Bori ništa ne bih bio postigao. Jako mnogo je pomagala, kuhala je i pekla, sudjelovala u radovima. Na festivalima posebice. Unatoč tomu što se ne oduševljava previše ovom djelatnošću. Zato zaslužuje posebnu pohvalu što je unatoč tomu uz mene i ustrajno obavlja poslove. ”