Varaždinske barokne večeri

 

barok2

Barokna glazba hrvatskih i svjetskih glazbenika i ansambala razliježe se mnoštvom zagorskih dvoraca i crkava krajem rujna i početkom listopada od 1971. A od 1992. taj je državni festival pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrtavske.

Koncertni ured Varaždin ovogodišnje je Varaždinske barokne večeri organizirao od 20. rujna do 2. listopada. Zemlja partner toga 43. izdanja festivala je Ruska Federacija. Zato je na konferenciji za novinare u dvorcu Trakošćan sudjelovao i ruski veleposlanik u Hrvatskoj Robert Markarjan, uz Andreu Ikić Bohm, veleposlanicu Republike Austrije, koja je bila zemlja-partner lanjskog festivala.

Ravnatelj Davor Bobić uspio je okupiti ansamble koje publika nikada nije mogla čuti u Hrvatskoj, i mnoga rijetka djela: poput glazbe sibirskih sužnjeva i nastupa Zbora Moskovske patrijaršije. Koncertima se događaju pridružilo još sedam hrvatskih gradova, te u Šmarje pri Jelšah u Sloveniji, Bratislava i Beč. Organizatori ističu da je već gotov program i za 2014.  kada će zemlja-partner biti Italija.