Jannis Kounellis u Trstu

 

Kounellis1

Jedan od najslavnijih predstavnika struje Arte Povera – siromašna umjetnost, nastale u Italiji 1960ih, a danas snažne i u svijetu, svakako je Jannis Kounellis, talijanski umjetnik grčkoga podrijetla. Njemu je u rujnu u Trstu otvorena izložba u Salonu čarolija – Salone degli Incanti. Arhitektura bivše glavne gradske ribarnice svojom je formom (poput bazilike, svojim širokim crkvenim brodom, visokim svodovljem i svjetlom koje prodire odbijajući se od mora), nadahnula Kounellisa na djelo koje je stvarao na licu mjesta.

Niz mramornih klupa gdje su nekoć nudili ribu, postaje svojevrsna kralježnica, svojevrsni žrtvenik za ostatke ribarskih brodica – odbačenih, a poslije pronađenih na gradskim brodogradilištima.

Bočno su, kao za neki nadgrobni govor, dva krila klupa koje su tako smišljeno postavljene da tvore krakove  križa. Sve u ovome suvremenome polaganju u grob, na koje je umjetnika nadahnulo istoimeno djelo Andree Mantegne, upućuje na liturgiju, na svojevrsnu sakralnost ljudskoga rada na moru. Kustos DAVIDE SARCHIONI ovako to vidi: “Možemo  reći da su tu moguće mnoge interpretacije… Djelo nije sugestivno samo po svojojmaštovitoj  likovnosti, ne poseže za nekom određenom slikom.”

Trst je grad ukliješten između Jadrana i Karsa, a o njegovoj prirodi svjedoči kiša vapnenačkih stijena koja se vertikalno spušta.  Kao krunice ili kao planeti… Čini se da to kamenje, zaustavljeno u svojoj gravitacijskoj sudbini, na tren zadržava vrijeme.

Izložba “Kounellis u Trstu” u prostoru smještenom u znamenitoj bivšoj ribarnici (Pescheria) ostaje otvorena do 6. siječnja 2014.