Mađarski Gaudi

 

Istaknuti arhitekt secesije, Ede Magyar poznat je i pod nadimkom „mađarski Gaudi“. Njegov jedinstveni rad sve do danas je manje poznat u domovini. Mogući razlozi toga je njegova prerana smrt i činjenica što je sva svoja djela stvorio u provinciji. Među njegovim brojnim djelima izdvajaju se najpoznatije szegedske i kaposvárske zgrade, te hotel u vojvođanskoj Senti.

 

Autorica: Zsuzsa Sári

Snimatelj: Lászlázó Szögi

 

magyar ede2

 

U mladosti je Ede Magyar proučavao graditeljstvo u velikim gradovima Europe. Iskustva stečena u inozemstvu u svojim planovima je koristio i obogatio osebujnim viđenjem.

29-ogodišnjem je arhitektu 1906. godine hidroinženjer Iván Reök povjerio izgradnju jedne stambene zgrade, koja je svojim čistim stilom jedinstveno otjelovljenje mađarske cvjetne secesije, jedna od najljepših i u europskim okvirima.

Szegedski arhitekt JÁNOS RANTAL evocira povijest: “Naručitelj Iván Reök bio je prebogati zemljoposjednik i hidroinženjer. Arhitekt je za njega pokušao ostvariti talasanje vode i njezinu smirenost. Fasadne ukrase oblikovao je po biljkama vodenog svijeta.”

 

magyar ede3

Osobita vrijednost palače je što je nastala istodobno sasličnim zgradama podigunitim u velikim europskim gradovima. Ova narudžba je donijela slavu Edeu Magyaru koji je nakon nje redom dobivao nove  poslove. Kao pobjednik jednog zemaljskog natječaja dobio je ovlast za projektiranje kazališta u Kaposváru. Ova je zgrada jedno od istaknutih ostvarenja ranog graditeljstva u armiranom betonu.

I projektiranje hotela na glavnom trgu u Senti je povezano s njim. Simbolična zgrada je uvijek igrala važnu ulogu u društvenom životu grada. ISTVÁN VATAI, arhitekt u srbijanskoj Senti sjeća se: “Godine 2007. povjerena nam je obnova hotela Royal, što mi je predstavljalo veliki izazov, budući da je ovo impozantna građevina na glavnom trgu grada Sente. U svoje doba bila je to moderna zgrada, hotel opremljen električnom rastvjetom, centralnim grijanjem, kupaonicama, reprezentativnom dvoranom za balove i blagovaonicom. Maksimalno je odgovarala zahtjevima vremena i u ono vrijeme je bila neke vrste središta društvenog života.

Zanimljivo je spomenuti priču pregradnog zida u blagovaonici koji se nalazio pored glavnog ulaza. Na njemu je bio naslikan zanimljiv motiv po vodencvijetu.

magyar ede4

Ja sam ovaj zid svakako želio spasiti za buduća vremena, stoga smo ga smjestivši na posebnu napravu premjestili u prostoriju recepcije, gdje je postao njen glavni motiv. Vodencvijet spada u vodene krilaše, razvija se iz ličinke u riječnom mulju, osobito na rijeci Tiszi. Roje se u milijunima, pare se u letu, ženke polažu jaja na površinu vode koja potonu na dno, o vodencvjetovi za nekoliko sati isti dan uginu. Usput, kao lokalpatriota uvijek gunđam zbog kad netko kaže da je Senta u Srbiji, kad je to u Vojvodini – sasvim točno na sjeveru Bačke, na obali najmađarskije rijeke Tise.”

Mladi arhitekt tragične sudbine u svojoj 35-oj godini u ovoj je zgradi oduzeo sebi život, jer se zaljubio u suoprugu svog naručitelja. Preživjele su ga ne samo njegove dosanjane zgrade nego i planovi, od kojih se nekoliko i ostvarilo.