Čovječja ribica izlegla jajašca

 

covjecja ribica2

Godine 2010. stari je akvarij, u kojem je bilo više kovanica nego ribica, u Postojnskoj jami nadomjestio novi, znatno veći, s minimalnim osvjetljenjem i temperaturom vode primjerenoj prirodnoj, kakva vlada u cijelom okolišu. Nedavno je jamske vodiče iznenadio nesvakidašnji prizor: čovječja ribica izlegla je 15 jajašaca iz kojih bi se za nekoliko mjeseci trebali izleći novi proteusi.

Biolog SLAVKO POLAK kaže: “Odmah nakon dokumentiranja i potrebnog slikanja, pokušali smo ribici za jaja osigurati mir, pa smo akvarij pregradili na pola nepomižnom mrežicom, kako bismo bili siugurni da je taj dio akvarija zatvoren.”

Akvarij sad više nije više uopće osvjetljen. Polovica je u potpunoj tami,. Ali, kako to objasniti turistima u danima kad je sezona na vrhuncu i svi žele vidjeti najveću pećinsku životinju koja živi sto godina, a čak 6 može izdržati bez hrane.

Direktor Postojnske jame d.d. MARJAN BATAGELJ našao je rješenje: “Zato ćemo montirati infracrvenu kameru i sliku projicirati u koncertnu dvoranu, tako da gosti mogu vidjeti što se unutra zbiva.”

No nije sigurno da će se iz jaja doista i razviti mlade čovječje ribice, kaže magistar POLAK: “Zna se dogoditi, kad je čovječja ribica zbunjena ili u stresu, da pojede vlastita jaja, jer na taj način nastoji prištediti energiju. Zato je također moguće da ćemo jajašca odložiti na nekom drugom, sigurnijem mjestu.”

Istina je, međutim, da je na krasu takvih sigurnih mjesta sve manje. U podzemlje, pa tako i u Postojnsku jamu, nezadrživo se slijevaju previše onečišćene vode. Stoga je čovječja ribica već dugo na popisu ugroženih životinjskih vrsta.