Gastronomija i umjetnost

 

Slavan je austrijski Tafelspitz, kuhana govedina. Uz to ide pečeni krumpir, hren s jabukom, umak od vlasca i špinata. I uz to još kupus. Bečki je gastronom Mario Plachutta u svojim restoranima već prije 20-ak godina obnovio Tafelspitz. Taj specijalitet ima veze s austrijskim carem Franjom Josipom, pa se gastronom odnedavna može pohvaliti i ekskluzivnom zbirkom s dvije tisuće predmeta iz posjeda carske obitelji. 

 

Autor: Günther Ziesel

Snimatelji: Marcel Lehmann / Eric Leopold

 

kaisershaus sammlu4 

Danas je Carski paviljon u Schönbrunnu cilj vrlo neobičnoga transporta. Neprocjenjivi predmeti austrijske carske obitelji za svoj su veliki televizijski nastup napustili trezor u kojem ih inače čuvaju.

Sve je to skupio Mario Plachutta, iz glasovite obitelji koja je desetljećima na bečkoj gastronomskoj sceni. Plachutta-gastronom proslavio je kuhanu govedinu kao kultni objed – od legendarnoga Tafelspitza, preko goljenice, do hrskava mesa. Stari je naziv toga jela jednostavno “kuhana govedina”, a to je sad omiljeno jelo u restoranima Plachutta. A naziv Tafelspitz vodi nas k caru Franji Josipu!

Mario Plachutta ima rijetke podatke: “Car je, kao vojnik, uvijek ručao sa svojim oficirima. Prema navadi – cara bi prvoga podvorili, a kad bi on odložio pribor, morali su prestati jesti i svi drugi. Na dnu stola saßen oficiri, a njih bi zadnje servirali. Kako bi ipak nešto pojeli, oni su išli u gostionicu nasuprot, također na kuhanu govedinu, pa se govorilo: evo nam dolaze Tafelspitz oficiri!“ Možda je upravo tako nastalo to ime za kuhanu govedinu – po riječi kja označava kraj stola.”

kaisershaus sammlu3

Franjo Josip postao je car s 18 godina. Plachutta u svojoj zbirci ima crtež mladog nadvojvode kad mu je bilo 12. Kad je Franjo Josip bio okrunjen za kralja Ugarske, ugarski su mu velikaši u znak odanosti donijeli plodnu zemlju svojih županija – upravo na policama koje su dio ove zbirke.

Tu je i carev džepni sat… Neprocjenjiva je korespondencija Franje Josipa s glumicom Katarinom Schratt… U jednom joj pismu nakon smrti prestolonasljednika Rudolfa, zahvaljuje na iskrenu prijateljstvu. Plachutta je tek nedavno kupio carev pisaći pribor, pa i originalni uvojak kose.

Znanstvena je savjetnica Maria Plachutte ugledna povjesničarka Katrin Unterreiner. Dosad najskuplji objekt carske zbirke kupila je za 160.000 eura na dražbi u Münchenu. Za njega kaže: “Doista osobit, vrlo rijedak primjerak, takozvani Bonjour, kako se na francuskom kaže Dobar dan. Car Franjo Josip uvijek ga je nosio od ranog jutra do podneva, a Bečani su svaki dan mogli vidjeti tako odjevenoga cara kad je god gledao smjenu straže u Burghofu. Zato su ovaj carski kaput odmila i nazvali tako – to jest, carski jutarnji kaput.”

kaisershaus sammlu2

Svi su ti predmeti bili u osobnom vlasništvu Habsburgovaca. Poput servisa kojim su se služili u carskoj vili u Bad Ischl-u. Odatle je i krunica carice Marije Terezije… Pribor za piknik što ga je prestolonasljednik Rudolf nosio na izlete… Krunica carice Elizabete…. Ruža koja joj je stavljena u lijes nakon što je poginula u atentatu.

Što Mario Plachutta još želi za svoju zbirku u kojoj je već prikupio 2.000 predmeta? “Bila bi sjajna jedna velika putujuća izložba koja bi obišla svijet”, kaže. “Azija je pokazala velik interes, a mene bi to veselilo, jer je naša austrijska tradicija i povijest doista vrhunska promidžba naše zemlje u inozemstvu.”