Žene Bečkih radionica

 

Bečki Muzej primijenjene umjetnosti, popularni MAK (Museum fuer Angewandte Kunst), do kraja listopada ugošćuje posve jedinstvenu i iznimno opsežnu izložbu. Ona predstavlja 180 umjetnica, koje su činile bitan segment povijesti moderne umjetnosti između secesije i škole Bauhausa, poznat kao Bečke radionice (Wiener Werkstätte – WW).

Od njihova osnutka 1903., umjetnice su diktirale način života koji proslavio njihove mnogo slavnije kolege, a među njima se ponajviše ističu Josef Hoffman ili Koloman Moser. Žene su definirale, primjerice, stil odijevanja s tkaninama raskošnih uzoraka, dojmljive primjerke keramike, ali su mnoge od njih stvarale također uvjerljiva djela na području grafičkog dizajna, uređenja interijera ili osmišljavanja edukativnih igračaka.

Kako je nastala u posebnim uvjetima, nametnutim pandemijom koronavirusa, izložba “Umjetnice Wiener Werkstätte”, s više od 800 radova, posebno je bogata internetskim sadržajima. Tu su mrežni obilasci i razgovori, blogovi, audiomaterijali, aktivnosti na društvenim mrežama… I sve to do kraja listopada 2021.