Pandolo, slovenski bejzbol

 

Stara pastirska igra proširila se iz slovenskoga dijela Istre po ostalim predjelima zemlje. Pandolo je posebna vrsta sportske rekreacije, ali i društvene aktivnosti, nalik na mnogo poznatiji američki bejzbol. Dvije ekipe s po tri igrača natječu se osvajajući teritorij, nastojeći odbaciti što dalje zašiljenim drvenim štapom “pandolo” – komad drveta po kojemu je igra nazvana.

Jedan je to od rijetkih sportova koji je još izvan komercijale utrke, a stavljen je i na UNESCO-ov popis žive kulturne baštine, kao tradicionalna zabava za seosku djecu i mladiće, preteča kriketa koja se spominje još u drevnim rimskim izvorima. U istarskim se selima dosta igrala sve do šezdesetih godina prošloga stoljeća, a 1993. Društvo za preporod Staroga Kopra organiziralo je prvi turnir u pandolu, koji su potom prihvatila i druga mjesta, sve do priobalnih gradova u Prekmurju.

Danas se turniri odvijaju pod pokroviteljstvom Saveza društava za igru pandolo Slovenije. Cilj je njihovih članova očuvanje toga dijela nacionalne kulturne, sportske i folklorne baštine. No usput se uz igru svi dobro zabave, što je bitan dio cijele priče.