Janosch, dječak od 90 godina

 

Horst Eckert alias Janosch – slikar, karikaturist i romanopisac, u Njemačkoj je sinonim za dječju knjigu. Svakako je najpoznatiji kao tvorac niza slikovnica čiji junaci kreću u svijet u neponovljive pustolovine. U jednoj od njegovih najpoznatijih priča mali tigar i medvjedić žive u miru i zadovoljstvu uz rijeku, sve dok ne pronađu praznu kutiju od banana iz Paname.

Prijatelje odmah zaokuplja znatiželja, pa sanjaju o toj dalekoj zemlji iz koje kutija dolazi, mjestu koje “miriše na banane”. Puni čežnje, oni idu u potragu za “veeelikom srećom”, a u oskudnoj prtljazi im je i tigrova drvena patka, koja ima pruge kao i on.

Njihov “otac”, čije su snove sanjala mnoga djeca njemačkoga govornog područja od šezdesetih godina prošloga stoljeća do danas, u ožujku je napunio 90 godina. Naravno, da bi uvijek imao glavu punu svježih ideja o likovima i najzanimljivijim zapletima oko njih, nije se nikad smio upisati u “vojsku odraslih”. Tomu je svakako pridonio i strogi odgoj, u okrilju crkve, koja mu je, kako je priznao u nekim intervjuima, postala životna trauma.

U povodu njegova rođendana kolege iz Bavarske televizije napravili su videočestitku, kako bi iskazali poštovanje jer im je priuštio mnoge lijepe trenutke djetinjstva, te zahvalili što ih je, posve nenadano, odveo u Panamu…