Drvene minijature supružnika Rilov

 

Kad su Hrvati stigli do otoka zadarskog arhipelaga u ranom srednjem vijeku, zatekli su ondje Romane i od njih preuzeli nazive rtova i otočića, poput onih na Istu: Funestrala, Klunda, Mavrela, Skrivadica, Pendulj, Turtula… Ovaj zadjnji danas je u Trogiru sinonim za drvene minijature što ih radi umjetnički bračni par Rilov – Lucija i Duško.

Puno ime njihova studija je, zapravo, Turtula naplavine. Naime, radi se o tome da njih dvoje po obalama duž cijele hrvatske strane Jadranskoga mora traže drvene naplavine zanimljivih oblika, a onda ih pretvaraju u slikarske minijature. Neke su od njih prava mala remek-djela. Najdraži su im motivi malih otočkih mjesta, koja odišu mirom i unutarnjom ravnotežom.

Tako njihov rad ima dvostruku težinu: umjetničku i ekološku. Trajna poruka kako nema toga komadića prirode koji nije dostojan nadahnuća isprepliće se s umjetničkom težnjom da od onoga što bi inače postalo otpad naprave trajnu vrijednost. Tako oni, svaki na svoj osobit način i gotovo kroz igru, stvaraju uvijek nove priče, koje će zračiti pozitivnom energijom kamo god ih novi vlasnici ponesu.