Zbirka narodne umjetnosti u Kecskemétu

 

Narodna umjetnost nije statična, već je to živa grana umjetnosti koja se mijenja s godinama, ukusom i potrebama – stoji u katalogu stalnog postava usredotočenog upravo na to u Kecskemétu. Zato su u njihovoj Zbirci primijenjene narodne umjetnosti ravnopravno zastupljeni stari i mladi. Kriterij je samo kvaliteta njihova rada.

Na predstavljanje obnovljene zbirke dugo se čekalo, a kad je došlo vrijeme za svečano otvorenje, sva je javna okupljanja zatvorila pandemija koronavirusa. No sad su se napokon ponovno otvorila njezina vrata, doduše i dalje uz oštre mjere držanja socijalne distance i samo za posjetitelje koji mogu pokazati tzv. COVID-potvrdu.

Najprije je otvorena izložba vezova pod naslovom “Korisne tradicije”, a slijedile su i ostale, posvećene postolarima, kovačima, drvodjeljama i drugim obrtnicima koji mogu i znaju dati nešto više od svojeg svakodnevnog posla s tim materijalima. Inače je ovo najveća mađarska zbirka narodne umjetnosti, koja se stvara još od 1945. godine i obuhvaća više od dvije tisuće djela.