Legendarni Foto Pelikan

 

Pelikan1

 

Početkom 20. stoljeća u Celje se preselio fotograf Josip Pelikan i od svog predhodnika, fotografa Martina Lenza 1919. godine kupio stakleni atelje.

Riječ je o jednome od rijetko sačuvanih fotografskih ateljea te vrste u Europi i zbog te ga činjenice posjećuju stručnjaci iz baš cijelog svijeta.

Postavljen je krajem 19. stoljeća i tipičan je ambijent findesiècla s ostakljenim krovom, koji svjedoči kako su umjetnici i fotografi stvarali pomoću dnevne svjetlosti.

Ubrzo je Pelikan postao vodeći fotograf te regije i uz to što se posvetio klasičnoj portretnoj fotografiji u ateljeu, postao je i kroničar društvenog života u gradu. S vremenom je osnovao više podružnica diljem Slovenije i pri tom je poslu surađivala cijela njegova obitelj. Najmlađa kći, također fotografkinja, danas devedesetgodišnja Božena, atelje je zajedno sa zbirkom darovala Muzeju novije povijesti (Muzej novejše zgodovine) u Celju. Precizno je obnovljen 1997.

U bogatoj ostavštini su Pelikanove kamere na mijeh, objektivi i druga tehnička oprema. U prizemlju ateljea još uvijek su tamna komora, retuširnica i prijamni prostor s vitrinama i originalnim fotografijama.

Fotografski atelje Josipa Pelikana dio je stalne zbirke Muzeja.

Radno vrijeme:
utorak-subota – od 9 do 13 sati
nedjelja i praznici – od 14 do 18 sati