Tajna švicarskih krugova u žitu

 

Tijekom 2007. i 2008. pet se tajanstvenih krugova pojavilo na žitnim poljima frankofone Švicarske. Još nije rasvijetljen fenomen zbog kojega su se ta sela pretvorila u svojevrsno proštenište, kamo hodočaste znanstvenici, znatiželjnici, te pristaše okultnih sekta. I svi se pitaju: čije je to djelo? Neslana šala ili znak neke nadmoćne inteligencije? Na tome su radile policije, mnogi su stručnjaci dali mišljenje. Ali tajna se čini odviše složenom da bi je u jednoj jedinoj noći stvorila skupina besposličara.

 

Autor: Tito Malaguerra

Slike: RTS (Radio Télévision Suisse)

 

Krugovi2

Pet krugova u žitu pojavilo se prije nekoliko godina. Neki drže da su krivi izvanzemaljci, a realniji misle da su to učinile dangube. Ali ima i drugačijih mišljenja.

Gosp. HUNZICKER, ratar iz obližnjeg sela tvrdi: “U ovom je polju bio smak svijeta. Toga jutra susjed mi je rekao: Krug u žitu na tvome je polju Chavannes.”  Njegova se supruga sjeća: Opća zbrka… A policija… Na  svakom ulazu: tamo, straga, posvuda.” Domaćinu na prvi pogled to nije bilo previše čudno. Rekao bi 99 posto da je ljudskih ruku djelo. Ali ga je kopkalo: “Milimetarski precizno… I na fotografijama se vidi precizan trag. Rašljari  su  tražili magnetizam. Ludilo! A sve tiho, jedva su čujno govorili… Kasnije je to postalo kao neki hram. Jedan je par dugo spavao u krugu  u  žitu. Navečer bi došli, a ujutro otišli. Da se napune energijom… Čudno…”

Krugovi1

KATIA HALDENWANG poklonica je žitnih krugova: “Nismo jedini u ovome krasnom svemiru. Netko je vidio blistave kugle. Prošle su dva-tri puta, a ujutro su našli krug u žitu”, kaže. “Nije moguće da su ga ljudi nacrtali, zaisa nije moguće.”

JEAN CRISTOPHE SAUTEREL iz Policije frankofonoga kantona Vaud tada je bio na dužnosti: “Nekoliko dana poslije donijeli su nam čekić nađen u tome polju. Nije bilo bioloških tragove ni otisaka prstiju, ali istražitelj u Lozani našao je trgovački centar u kojem je netka kupio razne predmete… uz čekić. Malj, bat, daske, užad dugu 100 metara,  9  kolaca i  kolčića… Dakle, dušu dalo za  geometrijske  krugove u žitu.”

1991. Englezi Doug Bower i Dave Chorley rekli su da je sve to šala. Oni su 1976. osmislili svoj prvi krug u  žitu, a sljedbenici su razradili sve složenije  oblike. Grupa mladih Švicaraca iznosi svoja iskustva. Među njima je ratar iz Corcellesa YVAN CHERBUIN: “Ja sam te nedjelje 1. srpnja vidio fenomen na svojem polju: nije bilo oluja ni vjetra, nisam ništa shvaćao. Nikad prije nisam bio vidio takve krugove u žitu. Bili su mi čudni…”

Krugovi4

Geobiolog DANIEL PITTET drži visak nad njegovim fotografijama: “36 tisuća vibracija u sekundi… Idem u centar.To je dokaz  da je  krug  u  žitu  istina. Problem je jer nije nitko vidio kako nastaje krug  u  žitu. Neki kažu da su vidjeli  vatrene sfere, one su  rotirale. Ne znam.”

YVAN je nepovjerljiv: “Ali otkuda, sa Zemlje ili neba? Ne vjerujem sve dok mi netko ne pokuca na vrata i rekne da dolazi s drugoga  planeta, ne vjerujem.”

Godinama nakon pojave kruga u žitu, ratar i geobiolog idu zajedno u polje, gdje žele naći centar kruga. Što dalje idu, visak jače oscilira desno. Sve dok se na jednom mjeatu zaustavi. PITTET će uzbuđeno: “Ne boj se…Stop, sad smo in  centro, sada… Usred kruga u žitu.” YVAN je zadivljen: “Nevjerojatno – naći  centar i poslije 4 godine…”

Ali zašto? Odgovora i dalje nema. Misteriozni krugovi u žitnim poljima frankofone Švicarske još potiču maštu. I još će dugo. Ako se ne jave krivci – pokajnici!