Histi u Istri

 

Histri1

Tko su bili Histri – pitanje je na koje bi sigurno svaki Istranin znao odgovor, ali šira publika možda i ne. Prapovijesni su to stanovnici po kojima je Istra i dobila ime. Nakon više od 2 tisuće godina otkad je posljednji histarski kralj Epulon poražen od Rimljana, u pulskoj galeriji Svetih srdaca otvorena je jedinstvena izložba istarskog Arheološkog muzeja.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre DARKO KOMŠO navodi razloge za takav postav: “Želja nam je da ne samo izložbom, ne samo izložbenim predmetima nego i rekonstruiranom glazbom, rekonstruktiranom nošnjom s 3D rekonstrukcijama, s predstavom, s brojnim različitim pristupima koji su popularni, koji su zanimljivi, pokažemo  jedan trajan utjecaj koji je ostavio traga na nas koji živimo  na ovim prostorima.”

Histri u Istri žive od 12. stoljeća prije Krista. Njihovo ime Grci spominju u 6. stoljeću. Trguju i posreduju između italskog prostora i Alpa. No opasnost su za susjede.

Autorica izložbe KRISTINA MIHOVILIĆ kaže: “Posebno se ističe to da su bili gusari. Nije se sav narod bavio gusarstvom nego vladajuća klasa jer je to bilo elitno zanimanje.”

Vrhunac histarske kulture kamena je plastika pronađena u Nezakciju između 8. i 6. stoljeća. Sačuvani su kipovi žene koja rađa i stasitog muškarca, simbola plodnosti. To je samo dio zanimljivih izložaka koji su već prvog dana privukli veliku pozornost javnosti.

Uz zanimljivo izložene arheološke nalaze, ali i replike, ova je moderna izložba protkana videomaterijalima, glazbom, a povremeno i scenskim uprizorenjima. Bit će otvorena do sredine rujna 2013.