Gospodarica pauka

 

spinnen1

Njezin ogledni pauk Grammostola aureostriata potječe iz Južne Amerike. Heike Göschel bezbroj ga je puta stavila u strane ruke… Pauk to mora naučiti. Ona je stručnjakinja za pauke.

Već šest godina sa “svojim” paucima obilazi Njemačku, skrbi za njih tijekom izložaba, održava red u terariju, kao sad u Muzeju Čovjek i priroda u Münchenu.

Svaka ih dva tjedna hrani svježim cvrčcima. U hrani su umjereni. Noćnim lovcima i ne treba više hrane. Većina je vrsta izrazito agresivna. Jednoga je znanca ujeo pauk, trebalo je rasjeći i isjeći tu bolnu ozljedu. No, ona se uopće nije bojala, uvjerava nas…

HEIKE GÖSCHEL priča svoju neobičnu priču: “Sve je počelo transportom pauka. Muž mi je špediter i za jednoga je poljskog poduzetnika prevozio terarije. Tada smo osmislili putujuću izložbu! Sama sam naučila posao, pročitala brda knjiga, odslušala bezbroj predavanja!”

Uvijek je okružena paucima. Pet su zima živjeli u njezinoj kući. Rado i prenosi svoja znanja. Pokazuje ravnatelju Muzeja Čovjek i priroda kako su se “njegovi gosti” izvrsno udomaćili. Kako bi mogla ovdje raditi, morala je nabaviti sve moguće potvrde i izdvojiti najotrovnije pauke – koji usprkos svemu silno privlače posjetioce.

Heike jamči da je pauk bezopasan, dok vraća Grammostolu aureostriatu u terarij. Do sljedećeg izleta!