Berchtesgaden – drugi najstariji nacionalni park u Njemačkoj

 

Danas Njemačka ima 14 nacionalnih parkova. Berchtesgaden je drugi “po starosti” – utemeljen je 1978. U tom parku ima oko tisuću životinjskih i dvije tisuće biljnih vrsta. Sredinom svibnja stigla je  nova atrakcija: Planinska kuća. Nije to običan muzej, nego  izrazito moderan informacijsko-obrazovni centar, koji svakako vrijedi posjetiti.

 

Autorica: Sabine Schmalhofer

Kamera: Alexander Kraeft, Sabine Schmalhofer

 

berchtesgarden1

 

Nacionalni  park  Berchtesgaden, jedini Alpski nacionalni park u Njemačkoj, obuhvaća vrhunce više od dvije tisuće metara, ali i duboka gorska jezera. Primjerice, tu je slavno Königssee – Kraljevsko jezero. Magnet za turiste… Ekološki električni brod vozi goste iz cijeloga svijeta u Sankt Bartholome. Iskrcavaju se samo zato da štogod prezalogaje i fotografiraju. Park broji svake godine 1,2 milijuna posjetitelja.

Doista je izrazito bogat životni prostor za zaštićene životinje, a i za biljke. Jezerska je voda tako čista i bistra da se bez straha smije  piti.

Zaštita  flore i faune povjerena je rendžerima kakav je koji paze da posjetitelji ne razapnu šatore i ne pale vatru. On bdije da sve ostane na svojem mjestu – primjerice, encijan.

Jedan je od njih i WOLFGANG FEGG, koji kaže: “Sve je ovdje kod nas zaštićeno… I cvijeće i trava. Pazimo da nitko ništa ne ubere! Takav prekršaj stoji nekoliko stotina do tisuću eura -ovisi o nastaloj šteti! Profesor mi je rekao da smo čuvari prirode! Kad ne bi bilo nas, tko bi sve to čuvao? To su lijepe strane moga posla.  Čuvamo posljednje netaknute krajolike na Zemlji.”

berchtesgarden4

Nacionalni je park Berchtesgaden u tome smislu pravi pravcati gigantski “muzej  prirode” u kojemu se ne smije ništa  mijenjati, pa mu ne smije nedostajati ni vlat trave. Sad je dobio u dolini dodatnu atrakciju: još jedan muzej – novu Planinsku kuću. Moderna je to zgrada od drva, betona, čelika i stakla.

Nedaleko od nje posjetitelji mogu uroniti u tajnoviti podvodni svijet jezera  Königssee i upoznati jezerske stanovnike. Primjerice, štuke, grgeče ili pastrve. A uz vodu im stručno objašnjavaju šumska i grebenska staništa. Na nekima su zaštićene ptice Nacionalnoga  parka.

U tome pomažu najmodernija “čuda tehnike” u novom Informacijskome centru. Sve je to stajalo ukupno 19 milijuna eura, a financirala je uglavnom savezna pokrajina Bavarska.

Moguće se i posve približiti životinjama iz Nacionalnoga parka. Jedan gost uzvikuje : “Dojmljivo! Izvrsno za turizam. I za mlade, jer mladi ne poznaju ni cvijeće ni životinje.”

berchtesgarden3

Čim završi info-film, puca pogled na planinski vrh Watzmann – i evo nas opet u starome Nacionalnome parku. Tu je oko 210 četvornih kilometara nedirnute prirode.

Rendžer FEGG kaže: “Planinska kuća može samo donekle naznačiti Nacionalni park, ne može ga sto posto vjerno prikazati! Posjetiteljima je to zgodan prvi korak u prirodu, a onda s nama, ekipom iz Nacionalnoga parka, malo prošeću kako bi vidjeli što više ovih predivnih krajolika!”

Posjetitelje oko jezera Königssee očekuje doista jedinstven krajolik. I mreža puteva duga  230 km. Izlet u romantični klanac Wimbach dostupan je i prosječnim posjetiteljima. A onoga tko se želi još više penjati u planinu, opasni Watzmann čeka nadomak Nacionalnoga parka Berchtesgaden.