Znaš, slikaru, svoj dug

 

Iza kratice VSSD (Veš slikar svoj dolg) krije se slovenski slikarski duo, izrazito aktivan u desetljeću 1985. 1995. Činili su ga Janez Jordan i Alen Ožbolt, čija su imena bila skrivena u anonimnosti. Ovaj drugi se kasnije odvažio nastaviti karijeru samostalno, tražeći individualni umjetnički put. Sad je odlučio ponovno dati potpun uvid u zajedničku produkciju iz kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih godina, što čini trajnu vrijednost toga samosvojnog fenomena slovenske likovne scene, te dalji niz svojih samostalnih radova.

Dvojica slikara počeli su zajednički rad na uličnim grafitima, a njihova prva i prijelomna izložba u Galeriji Škuc 1986. imala je prepoznatljivi naslov pod kojim su nastavili djelovati i koji je postao zaštitni znak njihova nekonvencionalnog pristupa slikarskom i kiparskom mediju i radikalno drugačijeg shvaćanja samog koncepta umjetničkog djela. Koristeći se raznim tehnikama i materijalima (pijesak, glina, vosak, slomljeno staklo, pigmenti, zavareno željezo, lijevani metal, pamučna vuna, paučina, boja u spreju, vatri…) i stvarajući slike u raznim medijima, duo VSSD otišao je korak dalje od tada poznatih modernističkih zahvata. Posebno je originalno njihovo propitivanje prostorno-vremenske uvjetovanosti krajnjeg proizvoda umjetnikova rada, na tragu vagnerijanskog totalnog umjetničkog čina (Gesamtkunstwerk).

Izložba ostaje otvorena u Muzeju moderne umjetnosti u Ljubljani do 30. kolovoza, uz posebne mjere opreza za sve posjetitelje: posjet je dopušten samo osobama koje nemaju vidljive znake respiratorne bolesti, kašalj ili kihanje; prilikom ulaska obvezna je dezinfekcija ruku, a tijekom obilaska nošenje vlastite zaštitne maske i držanje osobnog razmaka od 2 m; u skupini može biti najviše tri posjetitelja ako se ne radi o obitelji; preporučeno je bezgotovinsko plaćanje, kako bi se izbjeglo suvišno rukovanje novcem.