Obnova planinskog mosta Höllentalklamm

 

Nakon dobra četiri tjedna gradnje, pušten je u promet novi lučni most preko klanca Höllentalklamm. Smješten je u dijelu Garmisch-Partenkirchena koji se smatra najtežim putom za najviši njemački planinski vrh Zugspitze kroz dolinu Höllental, o čemu svjedoči i njegovo ime, koje bi se moglo izravno prevesti kao Paklena sutjeska.

Kako bi se sustav težak više od četiri tone mogao dopremiti do ovoga uskog i strmog terena, bio je rastavljen u 600 pojedinačnih dijelova, od kojih su neki dovezeni helikopterom do ulaza u klisuru, a odatle su ih ručno prenosili na gradilišta. Unatoč gotovo savršenom preliminarnom planiranju, pojavilo se nekoliko prepreka koje je valjalo prevladati na licu mjesta. Primjerice, uklanjanje stijene u kojoj su bili pričvršćeni nosači starog mosta bilo je znatno teže i dugotrajnije.

Projekt je stajao oko 250 tisuća eura, a velik dio te svote pokrili su sponzori i dobrovoljni rad. U pripremama i konačnoj provedbi sudjelovali su timovi različitih građevinskih tvrtki, zajedno s polaznicima nekoliko namjenskih radionica. Posebnu ulogu imali su članovi lokalne gorske službe i volonteri koji su ih aktivno podržali, te se pobrinuli i za ugostiteljske usluge.