Minhenska umjetnost na otvorenom

 

Kunst im öffentlichen Raum” – koncept je promicanja slobodne umjetnosti u javnim prostorima, koji postoji u Münchenu već niz godina, a posebno je došao do izražaja tijekom prisilnog zatvaranja muzeja usljed pandemije koronavirusa. Naime, taj se kolektivni izraz općenito koristi za sažimanje umjetničkih djela različitih razdoblja, koja mogu doživjeti svi u gradskim prostorima od ulica, trgova i urbanih parkova do dvorišta, predvorja zgrada, pa i javnih prometala. Raspon sadržaja i vremena uživanja u umjetnosti na javnim površinama vrlo je širok: spomenici, fontane, murali, skulpture, instalacije, panoi…

Grad München godišnje planski namjenjuje 1,5 % sveukupnog općinskog građevinskog prostora umjetničkim djelima. Takav se stav temelji na svjesnosti da su umjetnost i kreativnost važni elementi života u gradovima, te mogu pozitivno oblikovati urbani prostor, a pritom su i izraz otvorenog, tolerantnog, pluralističkog društva.

Uz poštovanje tradicionalnih vrijednosti i širok interdisciplinarni pristup suvremenoj umjetnosti, grad omogućava autorima različitih disciplina dizajnerski i eksperimentalni rad. Organizira se godišnji natječaj za intervencije u različitim urbanim prostorima, a prijave razmatra gradski Odjel za kulturu. Svoje inovativne koncepte mogu ostvariti i neki umjetnici međunarodno relevantnog profila na poziv. U svakom slučaju, rezultat dugogodišnje kulturne politike je prebogata kulturalna šetnja gradom, kamo god da se krene.