Klonimirova desetljeća

Život Klonimira Seršića iz Baške dostojan je scenarija za neki pustolovni film. Bio je svjetski putnik, pilot, surfer, snimatelj, montažer… A u dobi od 95 godina dao nam je svoj prvi TV intervju.

 

Bio je navigator u zrakoplovu za vrijeme II. svjetskog rata, a poslije kao civilni pilot odradio cijeli radni vijek. Letio je po cijelome svijetu, bilo ga je posvuda. A sa jednog od tih putovanja donio je kameru. Super 8 bila je prva koju su tada kupovali napredni amateri, željni pokretnih slika i vični hvatanju znakovitih trenutaka, koje vrijedi zabilježiti u realnom vremenu i pretvoriti u trajne dokumente.

Na kilometrima crno-bijele filmske vrpce ostali su zabilježeni gotovo svi veći europski gradovi 1950-ih i 1960-ih godina, ali i prizori iz afričkih sela, sa australijskih brodova, iz američkih predgrađa… Kao jedan od prvih koji je na komercijalnom letu preletio Atlantik, iz pilotske je kabine snimao ocean daleko ispod zrakoplova, što je bio svojevrstan snimateljski eksperiment.

Fasciniranost morem svakako je ponio i u genima. Rodom iz Stare Baške na otoku Krku, bio je i jedan od prvih koji je onamo donio dasku za surfanje.

U mirovinu je otišao kad je morao, sa 60 godina. Dotle je snimljene vrpce slagao u ormare stare obiteljske kuće, gdje i danas stoje. Nažalost, desetljećima ih nitko nije pogledao, počele su i propadati, a Klono kako ga od milja zovu bliske osobe – od proljeća 2018. je u domu umirovljenika u Zagrebu. Jer, ima jedna stvar koju nikad nije stigao učiniti: oženiti se i dobiti potomke kojima bi ostavio u nasljeđe svjedočanstva svojeg bogatog života.

Srećom, ima poduzetne nećakinje, svjesne vrijednosti toga celuloidnog vremeplova.

Njihovim zalaganjem, krčki majstor fotografije i snimatelj Ivica Brusić Brujo prihvatio se prebacivanja Klonimirovih filmova u digitalni medij. Tako su oni postali dostupni i najmlađoj publici, a općinske su se uprave u Jurandvoru i Baški rado pridružile organizaciji večeri kulture s projekcijama, kako bi životni pothvat njihovog sumještanina postao poznati i priznati dio otočke baštine.