Jahte za ljetovanje u Tokaju

 

U srcu mađarske sjeveroistične pokrajine Tokaj, koja je šire poznata ponajprije kao vinski kraj, nalazi se baza za nautičare amatere. Povoljan položaj na mjestu gdje se susreću rijeke Tisa i Bodrog omogućuje lagano upravljanje čamcem u pitomim rukavcima. To vrijedi čak i za one koji nemaju dozvolu za to, niti prethodno navigatorsko iskustvo, a žele provesti godišnji odmor na vodi. U bazi svi dobiju upute za sve što trebaju znati o brodu, od vezanja užadi i učvršćenja plovila u hitnim slučajevima, do rasporeda i korištenja unutarnjih prekidača za struju.

Brod se može unajmiti preko interneta. Nakon odabira lokacije, vrste plovila i trenutka preuzimanja, valja platiti depozit kao jamstvo uz rezervaciju, kao i kod najma automobila, a polog se vraća nakon isteka najma i vraćanja neoštećenog broda. Ovakav način održavanja riječnog nautičkog turizma pokazao se uspješnim modelom u već petnaestak europskih zemalja.

Ove plovne sezone hit godine su brodovi za krstarenje. Mjesta za obilazak ima napretek – ponajprije vinograda i vinskih podruma s kušaonicama, a potom i drugih skrivenih znamenitosti, koje su uvijek nekako u njihovoj sjeni, u 28 tokajskih sela. Mirne vode između zanimljivih točaka jamstvo su da se ovdje može voziti brodom za odmor prilično jednostavno i sigurno.