Donacija sadnica za kućne vrtove

 

Nastojeći iskoristiti neke neočekivane prednosti manje-više prisilnog okretanja ka zdravoj hrani tijekom mjera samoizolacije i smanjenih mogućnosti nabave kupovnoga povrća, mađarski su poljoprivredni stručnjaci pokušali skrenuti pozornost na vrijednost kućnih vrtova. U samo nekoliko mjeseci postigli su na tome planu više nego u posljednjih nekoliko desetljeća, a domaća hrana počela se napokon više cijeniti.

U sklopu kampanje “Pazite na svoj dom”, Nacionalni centar za poljoprivredna istraživanja i inovacije (NAIK) ponudio je ukupno petnaest tisuća sadnica za osobe koje trebaju ispomoć u kući i ljude u poodmakloj dobi. Mlade stabljike tako su stigle i do obitelji slabijega imovnog stanja te korisnika domova za starije i nemoćne. Biljke su darovane preko nacionalne dobrotvorne službe Malteškog viteškog reda, katoličkog Caritasa i uprave 22. okruga grada Budimpešte Budafok-Tétény.

Dio kampanje za podizanje svijesti o domaćem uzgoju povrća jest i pružanje korisnih savjeta budućim vrtlarima. Uz kvalitetne sadnice krastavca, paprike i rajčice, NAIK im je donirao i biljku koja pruža prirodnu zaštitu od biljnih štetočina.