Bičevanje zraka u Gornjoj Bavarskoj

Znamo za moderne zrakoplove koji su tako brzi da probijaju zvučnu barijeru, ali ne zna svatko da u Gornjoj Bavarskoj postoji stara tradicija rukovanja bičem bržim od zvuka. Jedan od “velemajstora” te tehnike je i Simon Wolff.

 

Oduvijek ga je privlačila vještina koju Bavarci zovu “Goaßlschnalzen”, a u Vilstalu imaju čak i sekciju u udruzi za promicanje i očuvanje bavarskih običaja, kulture, tradicionalnih nošnji i narodne glazbe Vilstaler Goaßlschnalzer.

No, kako on ne živi na jezeru Vilstalsee, nego u Chiemingu na Chiemseeu, prije tridesetak godina mogao je kontaktirati najbližu udrugu “Traunwalner Goaßlschnalzer”, ne bi li naučio ono što ga je oduvijek zanimalo. Bavarski bič od djetinjstva je strast sada već proćelavog vitalnog starčića Simona Wolffa. A nakon praktički cjeloživotnog usavršavanja tehnike vitlanja bičem kroz zrak, sigurno je jedan od najvještijih u Njemačkoj.

Nažalost, jedan je od posljednjih, ako ne i posljednji proizvođač bičeva prema najstarijoj tradiciji. Iako, priznaje, ponekad i sam koristi nove materijale, koji se pokažu jednako dobrima, ili čak boljima, od originalne divovske trske. Svake godine on u svojoj radionici ručno napravi pedesetak bičeva isključivo za ovu uporabu.

Naime, vještina pucanja bičem, koji zahvaljujući pravilno odmjerenim zamasima postiže nadzvučnu brzinu, jako je popularna u kulturnoumjetničkim društvima i daje dodatnu draž nastupima pjevača i plesača u narodnim nošnjama. Posebno je cijene u Sjedinjenim Američkim Državama, odakle Simon ima dosta narudžbi.

Zapravo, Simonu na početku nije bilo ni na kraj pameti da se sam upusti u izradu bičeva. Ali je njegova folklorna družina, u potrazi za najboljim primjercima za nastupe, stigla do majstora Martina Grudnera iz Burghausena. Njemu je bilo već više od 80 godina i požalio se kako nema nasljednika kojemu bi prenio znanje. Simonu nije trebalo dugo da poželi baš on biti taj koji će naučiti ovaj jedinstveni zanat. Kad je majstor umro, njegovoj je supruzi bilo najprirodnije predati mu sve radne materijale i alat.

I tako nekadašnji šegrt, a sad već i sam stari majstor, inače još uvijek zaposlen u farmaceutskoj industriji, u svojoj garaži priprema bičeve kojima će se proslaviti neki novi “Goaßlschnalzeri”.