Antonio Fantin, plivački majstor rehabilitacije

Talijanski paraolimpijac Antonio Fantin na bazen je počeo dolaziti kao četverogodišnjak s djelomičnom paralizom nogu nakon operacije. Danas je četverostruki europski prvak i svjetski rekorder na 50 i 100 metara slobodno.

 

Uskoro će Antonio Fantin navršiti 19 godina rođen je 3. kolovoza 2001. Podrijetlom Furlanac, živi u pokrajini Venecija-Julijska krajina, no po svemu je pravi predstavnik cijele svoje zemlje Italije. Svjetski prvak u Ciudad Mexicu 2017., četverostruki europski juniorski prvak, četverostruki europski prvak, drži svjetski rekord na 50 i 100 metara slobodno. Na Svjetskim susretima u Londonu u rujnu 2019. potvrdio se postavši svjetskim prvakom na 400 metara plivanja slobodnim stilom.

Zaplivao je u najranijem djetinjstvu, zapravo iz nevolje: i prije no što je navršio četiri godine trebala mu je rehabilitacija nakon kirurškoga zahvata i hemoragije leđne moždine, koja mu je izazvala djelomičnu paralizu donjih udova… No kad je jednom zaplivao, stao se sve više zanimati za tu sportsku disciplinu. S godinama je munjevito napredovao, a uz podršku obitelji, plivanjem je postao uzor mnogim drugim mladima s tjelesnim nedostacima i primjer radosti življenja kroz uspjeh do kojega je redovito dolazio dajući sve od sebe.

Odluku da će biti pravi plivač donio je gledajući Paraolimpijske igre u Londonu 2012. “Od tog se trenutka promijenio njegov život”, kaže majka SANDRA BENEDET. “Zapravo se promijenio život naše obitelji. Ali uvijek je bio sretno dijete, nasmijan, kao i sada kad je sretan mladić. I uvijek govori kako mu je invalidnost šansa kakvu malo tko dobije, jer je uz pomoć fizioterapije u vodi naučio plivati.”

Pod svoje okrilje primila ga je udruga Aspea Padova Onlus, za koju je nastupio na ljetnim igrama Absolute Championships u Palermu i odmah osvojio zlato u utrci na 100 m i srebro na 200 m. Kad je dobio poziv za Europsko prvenstvo u Dublinu, prijavio se za sve individualne discipline i štafetu. S njim su u ekipi bili Stefano Raimondi, Riccardo Menciotti i Simone Barlaam. I odnijeli su zlato! Kronometarska provjera je pokazala da su oborili europski rekord s vremenom 2’22”87.

Dakako, san svakoga sportaša je Olimpijada. Za najnoviju, što se trebala održati ovoga ljeta u Japanu, Antonio se spremao dušom i srcem, no prilike su diktirale njezinu odgodu. Tako će se on morati potruditi održati vrhunsku formu još jednu godinu, kako bi bio spreman za 16. ljetne paraolimpijske igre, koje bi se po sadašnjem planu trebale održati u Tokiju između 24. kolovoza i 5. rujna 2021.