Wendelstein – jedinstven pogled na bavarske Alpe

 

Špilje nas oduvijek očaravaju, a speleolozi neumorno osvajaju njihov podzemni svijet – i u bavarskim Alpama. Ta se pustolovina može osjetiti na Wendelsteinu, između Brannenburga i Bayrischzell-a u vapnenačkoj jami kojoj je 60-ak milijuna godina. Istražena je 1882., a 1928. su je djelomice otvorili javnosti. U njoj posjetitelj može razmjerno bezopasno doživjeti alpski podzemni svijet.

 

 Autorica i snimateljica: Sabine Schmalhofer

 

Wendelstein2Pogled s Wendelsteina jedan je od najljepših u bavarskim Alpama. Ova gora ne nudi posjetiteljima samo panoramu: u planinskome se masivu krije golem špiljski sistem, šupljikav kao švicarski sir. Sve više posjetitelja želi razgledati prolaze i hodnike te planine koja je visoka 1 800 metara.Većini je posjetitelja neobičan taj doživljaj Wendelstein-a.

Speleolog PETER FORSTER govori: ˝Mogu razgledati dio koji i mi razgledavamo. Rasvijetljeno je. Onamo kamo idemo, od kupole do ˝komure˝, nužna je oprema, primjerice  moramo imati vlastiti izvor svjetla, a to je nešto posve drugo.˝

Posjetitelji se moraju dobro opremiti. Specijalna ih odjeća štiti od vode i prljavštine, a od hladnoće čvrsti jednodijelni kombinezon.

 

Nedaleko je, ispod vrhunca, izgrađen prilazni prolaz koji vodi dolje, u utrobu brda.  Spušta se osamdeset dvije stube u vapnenački jaz. Ovdje je sve pripremljeno i osvijetljeno pa u tome dijelu turisti mogu i sami švrljati. To je najviša turistička špilja u Njemačkoj.

Nakon kojih 300-tinjak metara dolazi se do dijela kamo ne smiju posjetitelji i turisti. Tu prestaje dio koji je otvoren posjetiteljima. Dalje se može samo uz profesionalnoga vodiča. Inače je previše opasno.

Wendelstein1Špiljari kažu da je jama Wendelstein geologijska senzacija: u vapnencu nema slikovitih stalaktita i stalagmita, ali tu je stanište 50-ak životinjskih vrsta. Od najmanjih stvorenja do šišmiša. Tko bolje pogleda naći će raznorazne kosti. Neke su vrlo zanimljive. Tko ima klaustrofobiju, neka ostane vani. Posjetitelji većinom obožavaju tu pustolovinu.

Ovdje su 1889. zabilježeni prvi posjetitelji. Špilja je nastala prije dosta milijuna godina – vjerojatno prije alpskoga nabiranja, kažu speleolozi. Nakon otprilike tri sata u utrobi brda  završava se pustolovina.

A najvažnije: sada u panorami s Wendelsteina uživaju posve drugim očima.